בננות - בלוגים / / צרת האחים גדולים
יעל ישראל עושה אהבה
  • יעל ישראל

    סופרת, עורכת ספרים, מבקרת ספרות וקולנוע, מנחת סדנאות כתיבה, מייסדת ומנהלת את "בננות בלוגס". זוכת פרס אס"י של איגוד סופרי ישראל לשנת 2009 על הרומן "אני ואימא בבית המשוגעות"

צרת האחים גדולים

 

פוסט ראשון שלי כבלוגרית מהשורה.  איזה כיף להיות בלוגרית מהשורה.


אני הילדה הכי הקטנה במשפחה. וכמעט משנולדתי הפכתי לפרויקט של אחותי שולמית, אתם מכירים אותה,יש לה כאן בלוג. טוב, לא ממש מלידתי. היא טוענת שעד גיל שש בכלל לא סבלה אותי כי גזלתי ממנה את מעמד התינוקת המשפחתית. אבל כשהגעתי לגיל 6 והיא כבר הייתה בת 12  החלה הידידות הצמודה בינינו.

 

וברגע זה החל גם הפרויקט של אחותי: אחות קטנה ומאותגרת, אני. יש בזה צדדים טובים, וצדדים מעצבנים.

 

בתור אחות קטנה מאותגרת קיבלתי רשימת קריאה מכובדת, וכבר בגיל 12 קראתי את קפקא והרמן הסה, והלכתי לסרטים של ויסקונטי. אני ושולמית, 1974, נדמה לי, אני בת 14, היא בת  20 , הולכות לקולנוע מקסים לראות את "לודוויג" עם הלמוט ברגר היפהפה. זיכרון מתוק. 

 

מצד שני, אחותי כנראה החליטה להעניק לי את כל מה שהיא חלמה עליו ולא קיבלה בעצמה, בתחומים שחשה מקופחת בהם כפי הנראה, ולחצה על הוריי לשלוח אותי לכל מיני קייטנות קיץ יוקרתיות ללימוד אנגלית ורכיבה על סוסים.

 

מה היא חשבה שאני, סופי מ"תעלוליה של סופי"? רכיבה על סוסים???? עד היום אנחנו צוחקות על זה, ושולמית שואלת אותי אם סבלתי בקייטנות הללו, שבראשית שנות השבעים רק ילדים עשירים הלכו אליהם, ואני אומרת לה שלא, באמת לא סבלתי, אפילו נהניתי, אבל רבק, כנראה שזה היה חלום שלה, לא חלום שלי…

 

וכך, מאותגרת על ידי אחותי בכל מיני תחומים, מתוחזקת באחות הגדולה ו"המתוחכמת", היא שלחה אותה על חשבונה, בהיותי בת 14, לקורס למדיטציה טרנצנדנטלית, מפני שזה מה שהיא עשתה באותה עת.  "זכיתי", חחחח, להיות תלמידתה של ראומה רכב המיתולוגית, שם שיעלה נשכחות למי שהכיר את התחום באותם שנים, אמצע שנות השבעים. במקביל גם צורפתי למעגל היוגה של אחותי, הלכתי איתה למכון לחיזוק שרירי החזה (נגד חזה נפול בעתיד. זה עבד? פחחחח, תראו היום את הנופלים), ובכלל, צורפתי לכל טריפ חדש שלה.

 

כשחזרה בתשובה לחמש דקות אצל החב"דניקים, הלכתי איתה לבית הכנסת של חב"ד. כשחזרה בתשובה לעוד שבע דקות אצל הברסלבים, זה כבר היה מעל מעבר ליכולתי. כאן כבר אמרתי: "עד כאן!"

 

וכשהיא ובעלה חזרו משהייה בת 4 שנים בהודו, שם למדו רפאה טבעית, ואני הייתי עדיין חיילת, מיד צורפתי לשיעורי בייטס שהיא העבירה, שיטה להסרה טבעית של משקפיים, שהמציא ד"ר בייטס. אגב, נשארתי עווארית עד היום…

 

והיו עוד כל מיני אפיזודות מצחיקות, שעל חלקן עלי להודות לה. מאחר שגדלתי קצת כמו פרח בר (אמי החולנית והטרודה מאחותי הגדולה, חולת הנפש, לא שמה לב אלי, ואבי היה הרבה שעות בעבודה) – אחותי שולמית בעצם גידלה אותי. מאחר שכך, היא היחידה שהבחינה, כשהייתי בת תשע, שאני הולכת ונעשית עווארית. היא סיפרה להוריי, ובאמת בדקו וגילו שאני זקוקה למשקפיים. עד אז ראיתי טלוויזיה ממרחק אפס.

 

פגם יותר מגוחך ולא מציאותי היא מצאה פעם בכפות רגלי. היא החליטה שכפותיי ישרות מדי ולפיכך יש לי פלטפוס. הרופא צחק נורא כשבאנו אליו ואמרנו לו את זה, לא פלטפוס ולא נעליים. אבל בגיל 11, כשהיא החליטה שאני כפופה מדי, מיד שלחו אותי לשיעורי התעמלות. לא יודעת אם באמת הייתי כפופה או לא, אבל גוף חטוב ובטן שטוחה כמו קיר קיבלתי משיעורי ההתעמלות האלה. אז זה דווקא יצא לטובה.

 

אני לא יודעת למה אחותי לקחה אותי כפרויקט נעוריה: האם מטעמים אימהיים? האם כדי להרגיש עליונה ולנהל את חייו של יצור קטן ממנה? לא יודעת, אבל בסך הכול אני מודה לה על כך. אלמלא היא (ואבי כמובן) כבר אמרתי שאני לא יודעת מה היה יוצא ממני.

 

אחותי היא שגילתה את כל כשרונותיי היצירתיים, עודדה אותה לצייר ושיבחה את הקריקטורות שלי. היא זו שהיתה כאמור אחראית על "רשימת הקריאה" שלי ועל ההעשרה התרבותית שלי. אם הלכתי בגיל הפעוט ההוא לסרטי האיכות בקולנוע תכלת ואחר כך בקולנוע פריז ובסינימטק שהיה אז בחיתוליו, זה היה בזכותה בלבד.

 

היא זו שגילתה לי את עולם התרבות הגבוה שהגיע מאירופה: סרטים צרפתיים, איטלקיים, צ"כים. פולנסקי, אנטוניוני, פליני. היא גם זו שתמיד ציינה בפני כולם כמה אני חכמה, ואני מאמינה שלשבחיה יש קשר עם מי שאני כיום. כי מי היה משבח אותי, מי? אימא שלי? כל אדם צריך מישהו שישבח ויעודד אותו, ואחות גדולה זה אחלה לא פחות מהורה. אם מחליפה קטנה כזאת שהיא הייתה. אז היא טרטרה אותי לפעמים לכל השטויות שלה, אז מה.

 

אבל את המשחקים שלנו בילדות לא אשכח לעולם: את האוהל שהיינו מקימות מתחת לשולחן האוכל ומשחקות שם עם בובות, את הסשנים הארוכים של ציור שהיינו עורכות, את "יום הקריקטורות" – אחותי הייתה מוצאת פתגם מצחיק ואני הייתי מאיירת אותו במהירות, ועוד כל מיני משחקים של אחיות. עד היום יש לי את הקריקטורות האלה שהייתי מציירת, ושתינו היינו מתפוצצות מצחוק למראן.

 

כאן ממש נדרש איור מקסים של אחיות, כמו האיורים של איריס קובליו, אבל אני חדלתי לצייר באמצע שנות העשרים לחיי, ואין לי אחד כזה. כמה חבל. רק לתאר איך זה נראה אני יכולה: אחותי במרפסת הגדולה, חום אוגוסט מחלחל מבעד לתריסולים, היא שרועה על המיטה של אחי (שישן במרפסת), אני על הרצפה, ושתינו מציירות מודל שהיא הניחה על השולחן: כד ובו קוצים, כצו האופנה. לה יוצא כד מדויק, בדיוק כמו במציאות, לי יוצא משהו מופשט ופרוע. אחותי מתפעלת מהחיוּת של הציור שלי, ואומרת שהיא לעולם לא תצליח לצייר ככה, אכספרסיבי,  ואיזה כשרון לי להפיח חיים במודל משעמם, ואילו אני מקנאת בציור המוקפד, הריאליסטי והמדויק שלה, ואומרת שלעולם לא אצליח לצייר ככה מדויק, כי אני פרועה מדי. וככה אנחנו משבחות זו את ציורה של זו, קצת מקנאה, הרבה מאהבה.

 

 

13 תגובות

  1. אורה ניזר

    ברוכה הבאה יעל, מקוה שנירגעו סוף סוף רוחות הסערה.
    האם אני חולמת שכבר הגבתי לפוסט דומה לפני ימים ספורים?
    בכל מקרה קשרים כאלה שיש בהם הכוונה בין אחיות ולא קינאה שטורפת את חייהן, זו מתנה, וכשאין אחות כזאת ביולוגית לפעמים מוצאים אחרת, וטוב שיש גם וגם, לי.

  2. סבינה מסג

    טוב לראות שוב את הפוסט הזה, כאילו לא היו דברים מעולם!

  3. עדי בן זקן

    העלת לי דימעה בקצה העין… בתור אחות גדולה, שעשתה ועודנה עושה דברים רבים דומים עבור אחותה הצעירה, אני יכולה רק לומר לך שלא חושבים הרבה לפני שעושים אותם, זה התפרצות שמקורה בלב. באהבה.

    יעל. ריגשת אותי. תודה.

  4. יעלה יקרה שיחמת אותי על הבקר וגם קצת נבוכותי על המחמאות בפרהסיה הבקר הזה בבלוג, (אצלך יקירתי, ואצל שירו היפה של משה יצחקי).
    אז אחריות זה עולם הזוי שלי. אני תמיד חייתי עם כפילה, אבל גם חלמתי על אחות גדולה גמו שלך שתוליך אותי במבוכי העולם המסתורי המלא בחוכמה נעלה. הייתי הבכורה. והמוזרה. והנערצת. והבלתי מובנת. ועל זה עוד אכתוב. לא אשתלט על שלך…
    אוהבת את כתיבתך. אוהבת אותך , אוהבת את נוכחותך כאן.
    יום נפלא
    איריס

  5. מירי פליישר

    יעל יקרה איזה כיף שקמת מיד למה שאת אוהבת-לכתוב ואני אוהבת-לקרוא.
    אחיות גדולות . גם אותי גידלה אחותי הגדולה . לא בכזו השקעה אבל עם הרבה איכפתיות. אימי לא היתה חולה אבל אגוצנטרית ברמות ואני הייתי ילדה מעצבנת ואחותי יישרה אותי. אני התפתחתי אחרת ממנה אבל תמיד אזכור לה את זה.
    חיבוק של בוקר עם וינטלטור ברקע.
    ו…
    הגיע הזמן לחזור לביטוי הויזואלי.
    את עכשיו בחופשת ניהול ויש לך זמן
    אני ממש מרגישה את זה פה בפתח. קחי איזה קורס או סתם תתחילי לשחק בתוכנת הצייר שהיא פשוטה לתפעול.כמו כן ניתן לשמר את הציורים ככל קובץ אחר. ראי ציורי הילדים המבעיתים שציירתי פה
    http://artistindex.co.il/main/artistPage.php?workID=487&artID=80&selYear=2005&method=detail&imgID=1550
    מחכה
    מירי

  6. התברכת באחות אוהבת ובחוויות ממנה לכל החיים.הקטע גם כתוב באהבה גדולה.

    אולי תביאי ונראה תמונה שלך במדים כחיילת.

  7. היי יעל,
    איזה כיף שיש לכן אחוות אחיות כזאת. לי אין אחות ותמיד רציתי אחת. נראה כי עזרתן אחת לשנייה המון. מקסים.

  8. האינטואיציה שלך גרועה, חייב לחדד את החיישנים.
    וגם אם זה נכון, אשמה מגוחכת לסופרת. שומו שמים.זה כמו להגיד למוסיקאי שיפסיק לבלבל את התווים.

    • אני שואל – למה? יעל כתבה כל הרבה פרטים על עצמה – על זה אני מדבר – לא על הכתיבה הספרותית שלה. אני מאוד מקווה בשביל יעל שאין לה אספירציות ספרותיות במה שהיא כותבת כאילו אמנם קרה לה בילדותה. לכן התגובה שלך לא רלוונטית לגמרי לזו שלי. מצטער.

      • יעל יקרה,
        כיף לקרוא אותך. מנהלת או לא מנהלת- תמיד תשארי קודם-כל- אשה של מילים-סופרת.

      • לכותב אין מחוייבות לאמת או לדמיון; הרבה פעמים יש טשטוש גבולות. את ההבחנה יעשה הקורא, והחירות עמו לא לקרוא. אנשים בבלוגים שותים כוס קפה וכותבים פוסטים על לא כלום. מה מפריע לך ב"אמיתות" או ב"בדיונות" ביוגרפיים? על מה צעקתך? מה חורה לך?

  9. יעל ישראל

    למפקפק היקר, לצערי הכול קרה לי, לטןב ולרע. והנה פרטים לחובבי הבנליה כולל רכילות אסלי:
    הקייטנה עם לינה עם רכיבה על סוסים ולימודי אנגלית היתה בשנת 1972 במושב במרכז הארץ, משפחה שהתמחתה בקייטנות כאלה, עם לינה. בין השאר שלחו לשם את בני משפחת חובב, כולל זה שנעשה שף לימים. אז אחיו היפה ביה בן 14 ו"קצת התאהבתי בו מרחוק, והוא היה פישר בן עשר, רזה וחולני.

    הקייטנה השנייה, שנה לאחר מכן, היתה בקיבוץ, גם שם הם עשו עסק צדדי כזה, עם רכיבה עם סוסים בקיבוץ, שם לא למדו אנגלית. היה נחמד, זה היה יקר, אבל זה היה בתקופה בה אבי כבר הצליח מאוד בעסקיו והיה כסר הרבה כסף, אחרי שבשנות השישים לא היה.

    ואכן, אלה היו הקייטנות עם לינה הראשונות בארץ עם כל הקטעים האלה המיובאים מחו"ל.

    והלוואי עלי שלא היתה לי אחות סכיזופרנית, אני מוכנה לתרום אותה לכל אחד שרוצה בה, כי לטפל בה עכשיו, בגיל 60, כשאף אחד בממסד לא מוכן לקבל אותה להוסטל, זו אחת הצרות האיומות ביותר שלי ושל אחותי שולמית.

    ואמי לא מוגדרת כחולת נפש, אבל לדעתי היא נרקיססטית ובורדר ליין. גם זה לא להיט לחיות עם אם כזו. הייתי מתחלפת עם כל אישה שהיתה לה אם יותר "נורמלית".

    בקיצור, אני ממליצה לטרול החביב כאן לא להיכנס לסיפורי המשפחה האומללה שלי, כי מספיק כואב לי גם ככה לחיות עם עול נוראי כזה על הראש.

    ואני מבינה שעד כה נמנעו מלכתוב אצלי טרולים כי אני "המנהלת". אז אני מציעה לכולם שוויה שוויה, יש מצב שאני עוד אחזור, חחחח, לבהלת כולם. שירלי כבר התחילה לעבוד עליי…

    ועוד משהו, באמת, מה הקטע של התגובות הדביליות האלה? מה אכפת לך, טרול או טראולית, אם הייתי בקייטנה עם רכיבה על סוסים ויש לי אם שהיא בורדר ליין והיום שוכבת משותקת מאירוע מוחי, ואחות סכיזופרנית ואחות נוספת שבעלה כמעט רצח אותה? זה ביוגרפיה כזו נפלאה להתגאות בה? ומה אכפת לך אם זה טרפיה בשבילי לכתוב את זה ולפרוק מהנפש? זה כואב לך באופן אישי?

© כל הזכויות שמורות ל