בננות - בלוגים / / הוצאה לאור ופעילות חברתית
איתי בן-אליעזר
  • איתי בן אליעזר

    יליד ניו יורק, 1977. גדלתי בתל אביב ובארצות הברית. כיום גר בהרצליה עם אשתי ובני. עובד ככתב ועורך תוכן במלכ"ר העוסק בספורט וחינוך. בעבר עבדתי ככתב באתר האינטרנט "נענע 10". בוגר תואר ראשון בפילוסופיה וסוציולוגיה, אונ' תל אביב. כיום מסטרנט לסוציולוגיה, אונ' בר אילן. מחבר הרומן "על אודות יונתן" (הוצאת כרמל, 2007), זוכה פרס שר המדע התרבות והספורט לספר ביכורים תשס"ח.

הוצאה לאור ופעילות חברתית

לפני כחודש שבתי משהות בת שבועיים בניו יורק. במהלך ביקורי בעיר נפגשתי עם סופר אמריקאי בשם וסלי בראון. בראון הנו פרופסור אמריטוס באוניברסיטת ראטגרס ומחבר של 2 רומנים, 3 מחזות ועורכן של מספר אנתולוגיות. אני מכירו מזה 10 שנים, ולא התראינו שנים רבות. במהלך פגישתנו החלפנו ספרים: אני הענקתי לו עותק מספרי "על אודות יונתן", ואילו הוא הביא עמו עותק מספרו האחרון , רומן בשם" Push Comes to Shove", העוסק בסיפורה של קבוצה של אקטיביסטים אפרו-אמריקאים באקלים הפוליטי הסוער של סוף שנות השישים ותחילת שנות השבעים בארצות הברית.
 
את ספרו האחרון פרסם בראון בהוצאה קטנה הקרויה Concord Free Press. הוצאה זו היא למעשה עמותה לכל דבר, הניזונה מגיוסי כספים והתרמות. את ספריה ההוצאה אינה מוכרת – אלא מעניקה במתנה. כל מה שצריך לעשות הוא להזמין עותק דרך אתר ההוצאה, ולהתחייב לתרום סכום כסף מסוים (לא משנה כמה) למישהו/משהו. אם בא לך לספר למי תרמת, אפשר לשלוח תגובה קצרה לאתר ההוצאה. ההוצאה מבקשת מהקוראים – וכאן טמון החלק המאתגר בעיניי – להעביר את הספר לקוראים נוספים לאחר סיום הקריאה, על מנת שגם הם יוכלו ליהנות מספר משובח ולתרום.
 
למרות שבראון אינו סופר מאד מפורסם בארצות הברית, הוא בהחלט סופר מכובד המוכר בחוג או שניים בספרות האמריקאית, ומתרועע עם סופרים וכתבים כגון מרי גורדון, פיטר ביסקינד, וישמעאל בראון, המשבחים את ספרו האחרון. בחירתו בהוצאה זו משקפת את נטייתו שלו לאידיאליזם ופעילות חברתית, בה הוא עוסק כגבר כ-40 שנים, מאז שהתנגד למלחמת וייטנאם. הרעיון שהוצאת ספר פרי עטו תשפיע לטובה על חייהם של אנשים קסמה לבראון במיוחד.
 
ההוצאה משווקת את עצמה כ"ניסוי בהוצאה לאור ופעילות קהילתית". מעניין לראות לאן מיזם כגון זה יכול להגיע ובמי הוא יכול לגעת – במיוחד לאור נטייה הולכת וגוברת לתיאטרון קהילתי, קולנוע קהילתי (ע"ע הסרט "קדימה, הרץ אחורה" – למי שראה) ולטשטוש הגבולות הגובר בין "למעלה" ו"למטה", ובין יצרן וצרכן. על כריכתו של הספר של בראון מתנוסס הציטוט הבא – "ההוצאה הנ"ל מכה גלים בתעשיית הספרות בכך שהיא מנסחת מחדש את המטרות שלשמן מוציאים ספרים לאור".  לאור ההתפתחויות בשוק הספרים העולמי שכולנו מהרהרים בהם לעיתים – הורדת מחירים, הזמנה דרך האינטרנט, הספר האלקטרוני של אמזון וכו' – מעניין לשמוע גם על הוצאה זו, שמוציאה לאור ספר שנראה "מליון דולר" (העיצוב יפיפה) ומבקשת מאיתנו לחשוב מחדש על מושגים של תמחור וקניין.
 
לגבי הספר עצמו, אני באמצע ודי נהנה. אם כי את ספר הפרוזה השני והמופתי של בראון, "Darktown Strutters"  המספר על תקופת העבדות בארצות הברית, אהבתי יותר.   
 
אתר ההוצאה: www.concordfreepress.com

4 תגובות

  1. נשמע מענין צריך שתעמודנה מטרות אלטרואיסטיות מול עינינו כדי להחזיר את המשמעות לחיינו. ההוצאות לאור כל כך מסחריות כיום שהוצאה מסוג כזה מחזירה את המטרה החשובה לסדר היום : אהבת הספרות והספר. הלוואי עלינו במדינתנו. תודה שהבאת ,איתי ,פוסט מענין

    • איתי בן אליעזר

      חנה

      תודה על קריאתך, שמחתי שהפוסט עניין אותך. חבל רק שספריו של וסלי בראון(ובמיוחד השני) לא קיימים בעברית, הם מרתקים.

  2. הפוסט הזה הוא בבחינת השלכת כפפה.נראה את היזם יפה הנפש שיקים בארץ הוצאה לאור בעלת רעיון דומה.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאיתי בן אליעזר