בננות - בלוגים / / היום חל יום השואה, זה שישראל…מכחישה
שחר-מריו מרדכי
  • שחר-מריו מרדכי

    שחר-מריו מרדכי, משורר.   מהגר מצפון הארץ לתל אביב. ללא סל קליטה. מסתדר. מנחה ארועי שירה. הנחה גם בטלוויזיה הישראלית את תכנית הספרות "על המדף". לרייטינג של התכנית אפשר לקרוא "הישרדות", מסתבר. אנליסט ויועץ פוליטי לשגריר בריטניה בישראל. יש מנדט, מתבהר. בעל תואר ראשון בתקשורת ובמדע המדינה ותואר שני במדע המדינה באוניברסיטת חיפה. אפילו טיפח דור סטודנטיאלי, כשלִמֵּד ארבע שנים אודות המערכת הפוליטית הישראלית. התוצאות לא משהו, מתחוור. שיריו, תרגומיו ומאמרי ביקורת פרי עטו נדפסו בכתבי עת שונים, בהם: גג, דקה, הו!, הליקון, זוטא, מטעם, משיב הרוח, עיתון 77, עמדה ושבו, כמו גם במוסף לתרבות וספרות של הארץ, במוסף ספרים של הארץ, במוספי מעריב ומקור ראשון ובאתר המקוון של ידיעות אחרונות, Ynet.   מקום הראשון בתחרות הארצית "שירה על הדרך" לשנת 2010 . ספר שירים, "תולדות העתיד", ראה אור בשנת 2010 בהוצאת אבן חושן.

היום חל יום השואה, זה שישראל…מכחישה

 

 

24 באפריל. יום הזכרון לשואה, שישראל מתכחשת לה

 

"הגירוש יימשך עד שיושמדו אחרוני בני עמנו, עד שיומתו בחרב, יגוועו ברעב בדרכים… ימותו בכולירה ובטיפוס הבהרות. לא שרירות הלב הפרועה ושכרון-הדמים המשולהב שולטים הפעם, אלא משהו מחריד יותר לאין שיעור: הַסֵדֶר. הכל נעשה לפי תכנית, שהוכנה במיניסטריונים…".

 

הציטוט הזה יכול היה להתייחס לשואת היהודים באירופה. אלא שהוא נהגה ונכתב מתישהו בין 1929 ל – 1933; לא רק בטרם כבשה גרמניה הנאצית את מרבית אירופה, אלא אף בטרם כבשה המפלגה הנאצית את הרייכסטאג. בַּציטוט דלעיל הנציח הסופר היהודי, פרנץ ורפל, את שואת הארמנים ביצירת המופת שלו "ארבעים הימים של מוסה דאג" (בתרגום צבי ארד). אבל רצח העם הארמני לא מרעיד את אמות הספים בישראל. זו האחרונה, מסיבות פוליטיות גרידא, מסרבת להכיר בג'נוסייד הארמני, וזאת מפאת זהות הטובח. הארמנים נרצחו בידי הטורקים (העותומאנים), ולישראל אינטרסים יקרי ערך ביחסיה עם טורקיה. ובאמת, מה לישראל ולכל זה? הרי זו לא שואה של היהודים, נכון? אלא שהמרחק בין אי הכרה לבין הכחשה הוא קצר מאד, ואולי אינו קיים כלל. הן אם תקום ישות מדינית, ותכריז שאין היא מכירה בשואת היהודים, תעלה שוועת ישראל השמיימה, ותזעק שזו הכחשת שואה, הלא כן? אך בעצם, יש בנמצא מדינה שכזו. איראן שְׁמה. אין היא מכירה בשואת היהודים. או שמא, בעצם, מכחישה את שואת היהודים? לא נהיר לי הפער. ואם כך, היכן נעוץ ההבדל בין איראן לישראל? 
 

אולם לא באיראן עסקינן; אלא בהכחשת שואה, שישראל, היא ולא אחרת, נוטלת בה חלק. מדוע? האם משום ששואת הארמנים אינה שואה? שואה היא רצח עם מתוכנן בידי או בסיוע השלטון האמון על בטחון נתיניו, בין אם בשטחי ריבונות מוכרת ובין אם בשטחי כיבוש. לפיכך, כל הטוען כי הארמנים נפלו קורבן להמון מוסת או מתו ברעב ובמגיפות או "עברו טרגדיה" (כפי שטען פרס, בהיותו שר החוץ ב – 2001) – טועה במקרה הטוב; מטעה במקרה הרע. רצח העם הארמני – כמו גם היהודי – אינו לוט בערפל בכל הנוגע לזהות ההורג, זהות הנהרג, מעמד ההורג והנהרג, אופי ההרג ושיטתו, עיתויו; ומעל לכל, מטרתו: כליון וחורבן. הן יהודי אירופה והן הארמנים באימפריה העותומאנית נטבחו באופן שיטתי בזמן מלחמה. הארמנים נרצחו בידי הטורקים בשנות העשרֶה של המאה העשרים בזמן מלחמת העולם הראשונה; היהודים – בידי הגרמנים בשנות הארבעים של אותה מאה בזמן מלחמת העולם השנייה. אך לא הארמנים ולא היהודים נטלו חלק במלחמה, בוודאי לא באופן פעיל, משום שבזמן שואתם שתי הקבוצות לא היו מאורגנות במסגרת מדינתית-ריבונית. שתי הקבוצות לא היו אלא תושבים ואזרחים ביחידות טריטוריאליות תחת אחריות השלטונות, שעמדו באופן ישיר מאחורי חורבנן. ושתי הקהילות גורשו מבתיהן, הורעבו, נחנקו, נשרפו, נאנסו, נורו, נשלחו למחנות עבודה ונטבחו באופן מאורגן, מתוכנן, מסודר ושיטתי בידי השלטונות. ההבדל העיקרי בין שתי קבוצות המיעוט הללו נעוץ בעובדה שהארמנים ראו בחלק משטחי האימפריה העותומאנית את מולדתם הטבעית וההיסטורית, ארמניה, אשר נקרעה בין האימפריה העותומאנית מחד גיסא לרוסיה מאידך גיסא. היהודים, לעומת זאת, לא ראו בארצות מגוריהם באירופה את מולדתם הטבעית וההיסטורית. אבל מה לנו שנתרכז בהבדלים או בקווי הממשק? הרי זו לא שואה שלנו, נכון?

 

ואולי מסרבת ישראל להכיר בשואת הארמנים משום שמימדי האסון אינם "כה" כבדים? בוודאי לא בהשוואה לעם היהודי, שאיבד שישה מיליון מבניו למולך הנאצי. מספר הקורבנות אינו צריך לשמש מדד, משום שאין מדובר בתחרות יגון של מאות אלפים מול טורניר כאב של מיליונים. תפיסה כזו יש בה משום מצעד איוולת של קרבניוּת. ואולם באין מנוס מהצורך האנושי והטבעי בחישוב מתמטי, הרי שאחוז האומה, שהושמד, יכול לשמש מדד להגדרת אסון כשואה או שמא "רק" כטבח. ישראל מזכירה לעולם חזור והזכר ששליש מבני העם היהודי בעולם כולו הושמדו בידי הצורר הנאצי. ודאי, אם כך, שישראל היא זו שצריכה להיות הראשונה להכיר בְּשואה של אומה, שאיבדה שליש מבניה בתכנית השמדה יזומה. ועל אף תחושת חוסר הנוחות בספירת גולגולות וחישוב אחוזן מכלל האומה, אעשה זאת כדי להדגים את טיעוני. על פי אומדנים היסטוריים – בשלהי המאה ה – 19 חיו בשטחי האימפריה העותומאנית קרוב ל –  2.5 מיליון ארמנים. בין השנים 1894 ל – 1896 נטבחו בשטחי האימפריה העותומאנית בין 100,000 ל – 200,000 ארמנים. הקדימון הזה לרצח העם, שיתחולל עשרים שנה לאחר מכן, מכונה טבח. אך גם "סתם"-טבח זה כֻּוון בידו הנעלמה של הסולטן עבדול חמיד, שהרי צבאו – כך לפי עדויות היסטוריות – נטל חלק בפרעות. באשר למספר הקרבנות בגל האלימות השני, אשר התרחש בין השנים 1915 ל – 1918, חלוקות הדעות. המספרים נעים בין 300,000 "בלבד" – לפי הממעיטים, לבין שני מיליון – לשיטת המרבים. מקורות מהימנים נוקבים ב – 1.2 מיליון קרבנות. גם בחישוב שיעורי הילודה והתמותה מאז שלהי המאה ה – 19 ועד פרוץ מלחמת העולם הראשונה, וגם אם נוסיף למשוואה את אוכלוסיית הארמנים תחת שליטה רוסית; הרי שמתקבלת תמונה, לפיה הושמד יותר משליש מבני האומה הארמנית בכלל וכ – 50% מאוכלוסיית הארמנים בשטחי האימפריה העותומאנית. השלטונות העותומאניים לא הסתפקו, אגב, בהשמדת הארמנים, אלא ביקשו – ואף הצליחו – להשמיד קרוב לשלושת רבעי האומה האשורית, שאף בניה  – כמו הארמנים – נמנים על בני הדת הנוצרית. מצבם של הארמנים ושל היהודים "טוב" יותר, משום שהם מצויידים בשדולה, העושה נפשות למען שימור אסונם בזיכרון הקולקטיבי של הקהילה הבינלאומית. לא כן האשורים, אשר להם אין לוֹבִּי שכזה, ועל-כן לא נודע אסונם בעולם. לשואה שלהם אין זוכר. וזו שואה כפולה, שרכיב אחד בה הוא נטילת החיים, והאחר – נטילת הזיכרון. ואולי האחרון נורא יותר? גם בנמיביה רצחו הגרמנים קרוב לשבעים אלף מבני עם ההֶרֶרו ב – 1904. האם 70,000 מהווים מספר "זעום" מדי? לא ולא. עם ההררו מנה כ – 80,000 איש בסך הכל, וכמעט נמחה כליל מעל פני האדמה. בכל המקרים הללו מטרת החורבן (השמדת עם) ומימדיו (לפחות שליש מבני האומה) אינם ניתנים לויכוח, ועל-כן שואת הארמנים – שואה היא. גם אם לא שואה שלנו. נכון.

 

מדוע לא נרתמה ישראל, כחלוץ בראש המחנה, למהלך להכרה בשואת הארמנים? והרי הזהות בין שני העמים הטבוחים – היהודי והארמני – לא חדֵלה להפתיע. שני העמים ניהלו מלחמה כושלת נגד האימפריה הרומאית. הארמנים מרדו במלכות רומי בשנת 66 לפנה"ס, ונחלו כשלון חרוץ. היהודים נקטו מהלך דומה, שהוביל לחורבן ביתם בשנת 70 לספירה. שני העמים היוו מיעוט דתי נרדף, ושימשו מטרה לפוגרומים אכזריים. אביב העמים ב – 1848 דרבן את הארמנים מזה ואת היהודים מזה לשאוף להגדרה עצמית בערש תרבותם בתחומי האימפריה העותומאנית. שני העמים נפלו קורבן לרצח עם במהלך מלחמת עולם, וזמן קצר לאחר תום המלחמה – הראשונה או השנייה – זכו שני העמים בעצמאותם, אם כי עצמאות הארמנים נמשכה כשנתיים בלבד בטרם נכבשה ארמניה בידי הצבא האדום, ורק ב – 1991 כונן העם הארמני מחדש את ריבונותו. מחוללי השואה של שני העמים זכו לסיוע. הגרמנים נעזרו באוקראינים ובליטאים, למשל; הטורקים נעזרו בכורדים. ואולם על אף אחדות הגורל המצמררת מתעלמת ישראל משואת הארמנים. ישראל, למרבה החרפה, כבר לא תהיה חלוץ בראש המחנה. למעלה מ – 20 מדינות בעולם, רובן מאירופה, מכירות בשואת הארמנים, עליהן ניתן למנות גם את לבנון וקנדה, למשל. וישראל? אבוי לנו. ישראל מכחישה שואה.

 

מדוע? הסיבה נעוצה ביחסי החוץ של ישראל עם טורקיה, היקרים לישראל משלל טעמים: כלכליים, צבאיים ודיפלומטיים. התעשייה הצבאית של ישראל מגלגלת הון עתק בקשרים חוזיים בין שני הצבאות; ישראל משביחה מטוסי פאנטום בעבור חיל האוויר הטורקי, ובתמורה מקבלת ישראל גישה לטריטוריה הטורקית, שגובלת עם אויבותיה של ישראל, קרי: סוריה ואיראן בהווה כמו גם עיראק בעבר. ואין להקל ראש בחשיבות טורקיה כמעצמה מוסלמית, המכוננת יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל. אבל אין ספק שגולת הכותרת היא איראן. היכולת של ישראל לאיים על איראן דרך החצר האחורית שלה משמשת קלף רב-ערך במלחמה השקטה (בינתיים), שמנהלות ביניהן איראן וישראל. לא ייפלא, איפוא, שמשרד החוץ הישראלי התערב למניעת שידור תכנית טלוויזיה בערוץ הממלכתי, שעסקה בשואת הארמנים. רק חברי כנסת מטעם סיעת מרץ אזרו עוז וקראו לממשלות ישראל להכיר בג'נוסייד הארמני. בשנת 2000 שר החינוך דאז, יוסי שריד, קרא לממשלת ברק להכיר בשואת הארמנים, ובשנת 2007 היה זה הח"כ חיים אורון, שהפציר בממשלת אולמרט. אך ממשלות ישראל נמנעו מֵעשות כן. יתרה מזאת, טורקיה לא מהססת לעשות שימוש בישראל עצמה למען תטיל את מלוא כובד משקלה על הקונגרס של ארה"ב, פן יכיר בשואת הארמנים. ישראל, המבכרת את יחסי החוץ על שיקולי המוסר, אינה לבדה. גם המערב בעבר התמהמה להכיר בשואת הארמנים. טורקיה שימשה בסיס קדמי עבור כוחות נאט"ו מול ברה"מ בזמן המלחמה הקרה. הארמנים ייחלו להכרה אז. לשווא. 

 

אך כל האינטרסים של ישראל ביחסיה עם טורקיה לא ישנו את העובדה שעל ישראל מוטלת חובה להכיר בשואת הארמנים. וזאת משתי סיבות לפחות. מעבר לסיבה הטריוויאלית. האחת – שואת העם היהודי, שהופכת את ישראל וארמניה לשותפות גורל. השנייה – מלחמתה של ישראל במכחישי שואה, מסוגם של דיוויד אירווינג או מחמוד אחמדיניג'אד. איזו זכות מוסרית יש לישראל להילחם בבאושים האלה, אם היא עצמה חברה במועדון מפוקפק כזה? יאמרו המצדדים במדיניות ישראל: "עניי עירך קודמים". שהרי אם היחסים עם טורקיה חשובים לביטחון ישראל, יש להעדיף את מה שטוב לטורקיה על פני מה שטוב לארמניה. אבל על-פי שיקול אגואיסטי לא מוסרי שכזה, עולה שטובת ישראל והיהודים צריכה להכריע. ואם ישראל מכשירה שרץ של הכחשת שואת הארמנים, הרי שבעקיפין היא מעניקה לגיטימציה להכחשת שואת היהודים. ולכן אם באמת "עניי עירך קודמים", על ישראל להכריז שהיא מכירה בשואת הארמנים. ואם רצונה של ישראל להבטיח בסיס קדמי במלחמתה מול איראן (כפי שלאיראן בסיסים קדמיים שכאלה בלבנון ובעזה), הרי שטורקיה אינה האופציה היחידה (מה עוד שממשלת טורקיה דהיום מצננת את יחסיה עם ישראל). הפלא ופלא – גם ארמניה חולקת גבול משותף עם איראן. אמנם לארמניה ולאיראן יחסי שכנות טובה, אך יתכן שזוהי תולדת מארג גיאופוליטי, שארמניה נקלעה לתוכו. לא מן הנמנע שישראל תמצא בארמניה בעלת ברית, אשר תשמח להעניק לישראל דריסת רגל בשטחה לצרכי ריגול והרתעה, אם טורקיה תשמוט קרקע זו מתחת רגליה של ישראל. שכרה של ארמניה יהיה גדול. הכרת ישראל תעלה את המודעות לשואת הארמנים ברחבי העולם כולו. יהיה זה מהלך יח"צני כבד- משקל, שיעניק גושפנקא מלאה להכרה בסבל הארמני, שכן בעקבות ישראל עשויות לצעוד בסך ארה"ב, בריטניה ושאר העולם. תהיה בכך גם משום מכת מחץ למכחישי השואה שלנו, נכון?

 

זוהי, בעצם, תמצית ההגות של תורת התועלתנות מבית מדרשו של ג'רמי בנת'ם. על פי הגישה הפילוסופית של בנת'ם, פעולה נמדדת בהתאם לַתרומה, שהיא מעלה לתועלת הכלל. המטרה היא הפקת מירב הטוב בעבור מירב האנשים, גם אם ייגרם נזק; ובלבד שהנזק יהיה מנת חלקו של מיעוט האנשים. ובכן, הכרה ישראלית בשואת הארמנים תיטיב בראש ובראשונה עם האומה הארמנית, אך גם – כפי שהסברתי – עם האומה הישראלית והפזורה היהודית. היא תבצר את עמדת ישראל במלחמתה הפסיכולוגית מול איראן, מכחישת השואה; והיא תשרת את אומות העולם, המבקשות לחזק את משפחת העמים. היא תזיק לטורקיה. אבל מבחינה מספרית – לשיטתו של בנת'ם – רבים הנשכרים מהמפסידים. ובעצם, ניתן לטעון שבטווח הרחוק יועיל הדבר גם לטורקיה עצמה, שכן מהלך שכזה ייאלץ את טורקיה לפתוח פרק חדש בהיסטוריה שלה, הכולל חשבון נפש והזדככות, בדומה למסלול שמתווה בעבורה חתן פרס נובל לספרות, הסופר הטורקי אורחן פאמוק. בחשבון אחרון עולה שגם לפי תורת המוסר וגם לפי תורת התועלתנות, שאינה בהכרח עולה בקנה אחד עם המוסר, ישראל חייבת לשחרר את יונת ההכרה בשואת הארמנים מכלא התיבה שעל האררט.

 

"כל המתרחש בעולם הזה הוא בראש ובראשונה שאלה מוסרית, ורק אחר-כך שאלה מדינית". כך כתב פרנץ ורפל, בעת שגולל את אירועי מוסה דאג (הר משה!) – המקבילה ההיסטורית הארמנית למרד גטו ורשה שלנו. ישראל חייבת לקרוא לשואת הארמנים בַּשם שואה. ולא טרגדיה. למען ארמניה, למען ישראל והעם היהודי לדורותיו. נגד הפיחות בהפנמת משמעות השואה. פליטת הפה האווילית של סגן שר הביטחון הישראלי, מתן וילנאי, היא עדות נוקבת לַזילות שמפגינה המנהיגות הישראלית כלפי שואת היהודים. כה אמר וילנאי: "ככל שיֶרִי הקסאם גובר…{העזתים} מביאים על עצמם שואה יותר גדולה. יש שם חבורה של חסרי אחריות והם…יחטפו על זה". חוסר האחריות ביסוד ההתבטאות הוילנאית הינו כפול. כבן לעם קרבן שואה אל לו לאחל שואה לעם אחר, וכבן לעם קרבן שואה אל לו לאיים בשואה על עם אחר. אבל זאת לא שואה שלו, נכון? לו ניתן היה לשכנע את אזרחי ישראל להתקבץ בהמוניהם ולהפגין מול משרד ראש הממשלה בירושלים נגד הפניית העורף הנפשעת לשואת הארמנים – כי אז הייתה אומת ישראל מכפרת על חטאה של מדינת ישראל. יהיה בכך משום ביטול הקהות המוסרית שלנו. והרגשית. אולי ראוי שיאזינו מנהיגי ישראל – הנשיא פרס וראש הממשלה נתניהו, שר החוץ ליברמן, שר הביטחון ברק וסגנו וילנאי – למילים הנוקבות והמחתכות כסכין של המשוררת יעל גלוברמן בשירה "חילול, השם", אשר מוקדש לנערה בקוסובו: "לנערה שמוטלת כרגע על גבה/ לא אכפת אם קוראים למה שקורה לה/ שואה, זוועה, סוף העולם או אונס/ יותר משאכפת לה איך קוראים/ לחייל, שמחסל אותה כמו מנה של עוף.// לבוץ, שבו כתפיה נקברות בהטחות קצובות/ קראו פעם אדמה קראו מולדת/ לאדישות השטוחה מעל עיניה הלטושות קראו שמיים/ והשמועה אמרה/ שיש שם אלוהים.//  מי שיושב על גדר התיִל של זוועה אחרת/ ומתדיין תחת איזה שם ראוי לו למיין/ את הדבר הזה/ שמתרחש כרגע/ עומד במעגל החיילים הצוחקים/ ומקטלג זוועות.// שרפה, זרים, שרפה/ הנערה בוערת/ גם אם תקום, כמו אמי היא תישאר שוכבת/ הרבה שנים. במטבח המואר/ תשלח אל בנה זרועות שמכוסות/ בצלקות טיגון והתאבדות".

 

 

 

61 תגובות

  1. כל מילה שנכתבה כאן – אמת.
    אמת כואבת והצבת מראה מול פרצופה המכוער של ישראל.

  2. כל הכבוד בנאדם.
    כל הכבוד.
    חד, מרתק, ומאלף.

    תודה

  3. דברים כדורבנות שחר. אין תחליף לחוט שידרה מוסרי ואין שום תירוץ קביל.
    הפוליטיקה עוברת (כמו בעניין יחסינו עם דרא"פ) והכתם נשאר.

    • מיכל ברגמן

      שחר מריו שלום,
      השואה הארמנית היא שואה לכל דבר , אירוע איום כמו שרק שואה יכולה להיות.

      שנים שחשבתי כמוך – שזהו כתם מוסרי על ישראל ובמידה מסוימת אני גם חשובת כך כיום.

      אלא מה?
      שאם כל הכבוד לך ולי, לא אנחנו אלה שצריכים להחליט בעניינים נוספים – אינני מתכוונת לרווח הכספי של תעשיית הנשק, אלא לשיקולים גיאו-פוליטיים שקל להבין כאשר פותחים מפה, ויותר מכך – לצורך של חיה"א באיזורי אימון גדולים מסיבות ברורות שכל אחד יכול להבין בעצמו.

      אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו ובאמת מה הייתי אני עושה לו הייתי (חס וחלילה!!!!) רה"מ? האם הייתי נוהגת אחרת?

      קל לי ממקומי לומר "בודאי" אבל איכשהו יש לי הרושם שזה היה נראה לי אחרת לגמרי.
      זה לא פופולארי לומר את זה, אבל ברור שיש כאן מערכת שיקולים שקשה להתעלם ממנה.

    • נכון, אמיר. ותודה.

      אין ידידים של קבע. יש אינטרסים של קבע. והחובה המוסרית של ישראל אמורה להיות אינטרס (מוזר לכנות זאת כאינטרס) מקובע במסמרות ברזל. בכל זאת, ישראל מעלה את חובתה המוסרית על מזבח האינטרס הגיאו-פוליטי.
      "הפוליטיקה עוברת, והכתם נשאר".
      ממצה.

      • מיכל, אינני ר"מ (ואינני רוצה להיות). לו הייתי שם, סביר שמכבש הלחצים של ראשי זרועות הבטחון היה עושה את שלו. צריך להיות ראש ממשלה בעל עצבי ברזל כדי להכעיס את טורקיה ולסכן את הברית עימה למען העניין "הזניח" הזה של שואת הארמנים. אבל אני מדבר ממקומי כאדם וכיהודי. כבלוגר. לא מכס ראש הממשלה. ככזה – הלב שלי עם ארמניה. לא עם טורקיה.

        ובכל זאת, פתחתי מפה, כעצתך. וגיליתי שלישראל לא היתה בעייה לנסות (ברוב איוולתה) לשנות את פני המזרח התיכון באמצעות שינוי סדרי ממשל. למשל, בלבנון (ג'ומאייל הנוצרי בשנות השמונים המוקדמות. ישראל המליכה אותו, ציפתה לשלום לבנוני-ישראלי, וקיבלה את ההפך הגמור). ישראל הצטרפה בהתלהבות ללחץ הבינלאומי על סוריה לצאת מלבנון ב – 2005. היה זה שר החוץ דאז סילבן שלום, תומך נלהב ב"שחרור" לבנון מהכיבוש הסורי. סוריה יצאה, ו…איראן תפסה את מקומה בשמחה. לישראל לא היתה בעייה לתת לארה"ב דחיפה קלה בדרך להפלת סדאם חוסיין. נו? הציר השיעי מתרחב מטהרן דרך בצרה (בדרום עיראק) בואך דמשק וביירות (באיגוף דרומי קל מעזה). ישראל בחשה בשינויים גיאופוליטים כבדי משקל בלבנון, בסוריה, בעיראק. וממתוק יצא עז. מרוב שמתוק לנו, יש לנו כאב שיניים עז. אז ניסיון להתקרב לארמניה? זה לא בא בחשבון?! חלילה לנו מלהרגיז את ארדואן. מן המפורסמות היא שלאיש הזה, ראש ממשלת טורקיה, פיוז קצר מאד. הוא השתולל על אולמרט ופרס בעיצומו של מבצע עופרת יצוקה. ישראל טובחת בפלסטינים, הוא זעק על כל גבעה באנקרה ותחת כל עץ רענן בג'נבה. אשתו כנסה ועידה לנשי מנהיגי העולם המוסלמי והערבי, ובכתה בשידור חי על קשיי העזתים. צודקת. רק מה? את ילדי כורדיסטאן הטבוחים היא בִּכְּתה? וילדי האשורים? וילדי הארמנים? האם הזילה הגברת ארדואן דמעה עליהם?

        • ישראל היא אומה מאד חלשה ובכנסת שלה יושבים אנשים תמהונים.
          היא נגררת לכל מיני ויתורים שמביאים עליה אסונות כגון 'ההתנתקות' הכושלת.
          מלבישה אנשים מדים שחורים ומפנה ילדים ונשים הריוניות לקרוילות שלא סופגות טיל ופרעושים.
          ממנה את דורש לעמוד לצד הארמנים?

          זה יפה כאידיאל אך לא הגיוני 'במעישה'.

          בישראל אין מנהיגים שאומרים נאמין בקדוש ברוך הוא והכל יסתדר.
          אז ליקוקים לפה ושם ומכירה סיטונאית בשוק של נשמתנו.

          זאת דעתי.
          שבוע- טוב.

          • אביטל, תודה על תגובתך.
            אני לא ממש יודע מאין להתחיל. את מסקרנת אותי. מקסימה בעיניי. אני מאד אוהב את האישיות שקורנת מכתיבתך, אבל מאד חולק עלייך.

            ישראל אינה אומה חלשה, ודאי לא "מאד חלשה". קרבנית – כן. רדופה – כן. חלשה? בעבר. מאד. היום? לא.

            בכנסת – אנשים תמהונים? מיעוטם – כן. רובם – לא. מקוממים? מאד.

            ההתנתקות – אסון? לא מסכים. ו"ההתחברות" לעזה – זה היה טוב? חושב שלא.

            אמונה בקב"ה? עניין של חופש האמונה. מי שמאמין – ברוך. ומי שלא – ברוך.

            זאת דעתי.

          • בסדר , בקשר לעזה, גם אני נגד כל מה שחיפשנו שם, אך כיום לא רוצה לשנות כי זה מסוכן.
            אאישית ני נגד הקמתה מדינה שלא שומרת מצוות.
            או שלפחות דיכאה את מי ששמר וכיום מתלוננת על כפייה שבאמת קימת במידה מסוימת.
            אני המון נגד.

            אבל הכל מלמעלה.

            גם זה שראית שאיני מפחידה:)
            כל – טוב.

        • מיכל ברגמן

          הי שחר מריו
          תודה על התגובה המפורטת.
          השבת קראתי ב"שבת" של מקור ראשון כי היטלר עודד את קציניו הבכירים לביצוע השואה והרגיע אותם באומרו "מי זוכר את הארמנים" – ללמדם שניתן לבצע שואה והעולם לא יניד עפעף.
          והרגשתי עם הנושא הזה עוד יותר רע ממה שהרגשתי שכתבתי לך את תגובתי.
          כאדם וכבלוגרית בודאי שאני מסכימה איתך בכל לב – רק שזו עמדה מוסרית נוחה מדי, לעומת עולם שיש לבחור בו בחירות ולהיות אחראי להשלכותיהן.

          התיאור שלך את הנתהלותנו הוא מאוד לא מדויק – הן בשל כך שתמיד תהיינה טעויות בשיקול דעת ובכל זאת מישהו צריך להחליט.
          והן בשל התעלמות מכמה גורמים סבוכים במיוחד באיזור הזה – המצב המסובך וההפכפך בלבנון (עיתונאי צרפתי בכיר כתב פעם שאין ספק שהמקום השלו ביותר באיזור היה ויהיה לבנון – מעט זמן טרם פרוץ מלחמת האזרחים שם….).
          הן בשל הסיבוך העיראקי שאני מודה שהופתעתי לקרוא אותו בבלוג שלך – מתאים יותר לשוליים הימניים של ארה"ב.
          ארה"ב נכנסה לעיראק מסיבותיה שלה.
          מצבה הריבוני של ארמניה היה ועודנו רעוע ואין להשוות אותה, עם כל הצער, לטורקיה.
          ומדוע העולם שותק על טבח ילדים מסוג אחד וסוער על הרג ילדים אחרים? – אני חושבת שכולנו יודעים שלא מעט צביעות מסתתרת בעולמנו.

          • מיכל, אנחנו יותר מסכימים מאשר חלוקים. אולי לא הבהרתי את עצמי כהלכה. העמדה המוסרית שלנו דומה. אנו חלוקים בדבר התרגום שלה למדיניות. השיקולים נגד ההכרה ברורים לי, וכפי שכתבתי לגיורא פישר, איני פוסל את דברייך. ההגיון שבהם נהיר. את ואני נוטים לכיוונים מנוגדים בסוגייה הזאת, אבל נקודת המוצא שלנו זהה ובאופן פרדוכסאלי – גם המטרה שלנו זהה.

            לגבי עיראק, שוב – לא הבהרתי עצמי כהלכה. ברור שארה"ב פועלת מסיבותיה שלה, ועושה מה שטוב לאינטרסים הלאומיים שלה. ישראל היא פיון ותו לא. כשדיברתי על "דחיפה קלה", התכוונתי שמדיניות ארה"ב בעיראק היתה נוחה לישראל מטעמים אחרים לחלוטין.

            זה נכון שהמצב סבוך, אבל אני עומד מאחורי דבריי לפיהם ישראל ניסתה לשנות את פני המזרח התיכון. לא רק בלבנון, אגב. לא רק בעיראק (סיוע לכורדים, למשל). גם פרשת "עסק הביש" בשנות החמישים במצריים היתה ניסיון ישראלי למנוע את עזיבת הכוחות הבריטיים מסיני, ששימשו כחיץ בין ישראל למצריים. בשנות החמישים, אגב, ישראל יצרה ברית עם איראן, טורקיה ואתיופיה – כמדינות המעגל החיצוני, קרי: אלה שהקיפו את אויבותיה, שגבלו עימה במעגל הפנימי. זה היה גאוני, אגב. אבל, שוב – ישראל היא רק פיון קטן במערכת. יש כאן מארג של שחקנים, בריתות סמויות וגלויות ואינטרסים.

  4. שחר מריו הרגישות שלך לסבל האחר ועם זאת הראיה המפוכחת ויכולת ההבעה יצרו פוסט מרתק וכואב, אני זוכרת כשקראתי את הספר של מוסא דג הייתי המומה, אבל העם היהודי מסרב אולי להכיר בהכלת המושג שואה על עם אחר, ובכלל בסבל של עם אחר, באמת השואה שלנו היתה נוראית בעוצמתה באפיוני האכזריות ובמספר הנספים, אבל כאב ושואה נוראית חווה גם העם הארמני

    • הכוונה הספר"ארבעים הימים של מוסה דג"

      • חני, תודה על הקריאה ועל התגובה. העלית נקודה חשובה. לעם היהודי אין מונופול על השואה. לא בעיניי, לפחות. אבל רבים מקרבו מתקשים לעכל את זה. בעיניי, זה חלק משורש הבעייה. וזו גם הסיבה, כנראה, לקהות החושים בנוגע לקרבנות אחרים של אותה שואה שלנו (לאו דווקא שואה מזמן אחר). צוענים והומוסקסואלים, למשל. גם הוצאו להורג בידי מכונת ההשמדה הנאצית. את זה לא לימדו אותי במערכת החינוך בישראל.

  5. שולמית אפפל

    ואני ילידת קפריסין. ומן הסתם עוד סיבה טובה להסכים עם דבריך.

  6. רונן אלטמן קידר

    שחר, ניתוח מרשים ורב עוצמה של האירועים והמחדלים. ההכרה ברצח-העם הארמני (בין אם משתמשים במונח 'שואה' או לא; ישראל הרי לא מכירה אפילו ב'רצח-עם') היא צעד חיוני למעמדה המוסרי של ישראל. חבל רק שהממשלה שלנו ממש לא מחשיבה את מעמדה המוסרי של ישראל.

    • רונן, אני מסכים איתך לחלוטין. ישראל נמצאת במילכוד בלתי ניתן להתרה. מֶעמדה של עם ניצול שואה (ופוגרומים, ואינקוויזיציה ועלילות דם וגירושים ומשפט דרייפוס ושאר מרעין בישין אנטישימיים), נברא העם היהודי מחדש – בדמותה ובצלמה של גלות ארוכה ומסוייטת.

      עם תחיית ריבונות העם היהודי, מצאה עצמה ישראל נעה על סקאלה, שבקצה האחד שלה – עם רדוף פחדים ואימת הכחדה, ובקצה האחר – עם, שמצופה ממנו להיות חלוץ ההולך בראש המחנה המוסרי. על סקאלה כזאת כמעט בלתי אפשרי לנוע. ישראל לא מסוגלת לאחוז במקל בשני קצותיו.

      כל פעם מחדש ישראל נצבת בפני שני אינטרסים, החיוניים לה, שלא מתיישבים זה עם זה. הדוגמא של הברית האסטרטגית עם טורקיה (שמטרתה: ביצור כוחה ועוצמתה הצבאית של ישראל) מול ההכרה בשואת הארמנים (שמטרתה: שימור אימי השואה בזכרון הקולקטיבי של הקהילה הבינלאומית למען לא תִּשָּׁנה) הינה עדות לדילמה של מדינה, שבמרתף תודעתה מסתבכים אנטרסים מנוגדים. באופן פרדוכסאלי – עם שמונַע מפחד שואה נוספת אינו מסוגל בהכרח להכיר בסבלם של אחרים. אני טוען שאת זה אפשר וצריך לשנות.

  7. מירי פליישר

    אלו דברים שראויים להכרה
    מספיק עם השתיקה המגבה כל השכחה והכחשה בשם הפוליטיקה

  8. שחר-מריו היקר. איזה מאמר מאלף ואיזה ידע אישי וסקרנות משוקעים בו. כל מילה מנומקת, כל משפט בנוי לתלפיות ונכון, והשיר של של יעל גלוברמן בסוף חזק מאוד דברים נכוחים וגם פרנץ ורפל שאפילו תומאס מאן קבע כי אין נפלא הימנו. איזו דמות כובשת לב היא גבריאל באגראדיאן מארבעים הימים של מוסה דאג. אתה מוכן ללכת איתו עד הסוף. ואיזה רומן סוחף. אכן צריכים היינו להכיר בשואה זאת אתמול. רק למענך איש יקר שארל אזנבור שהוא במקור שנור ורנאג אזנבוריאן (ארמני כמובן) שר את "שתי גיטרות).

    הנה:

    http://www.youtube.com/watch?v=zqpUiR56sWE

    • רני היקר, איזה צירוף מקרים. כמה שעות לפני שהעליתי את הפוסט הזה, התארח אצלי חבר ושאל על מה יהיה הפוסט הבא. אמרתי לו שזה יהיה על שואת הארמנים. הוא מיד הזכיר את פרנץ ורפל (אכן רומן סוחף. השפיע עלי עמוקות. וגבריאל שבה את לבי) ו…את שארל אזנבור. החבר (שיודע צרפתית) הפתיע אותי כשסיפר לי שאזנבור ארמני. (כל יום לומדים כמה מעט יודעים). והנה, בחלוף שעות ספורות קבלתי ממך שיר אזנבורי במתנה.

      אז בוא תלמד אותי עוד משהו שאינני יודע: מאין נחלת את אהבתך לצרפת ואת הידע הנרחב הזה בתרבותה?

      אני (מה לעשות…מבין אנגלית), בוחר בשיר הצפוי יותר (יש בניגון שלו משהו נוגה ומרומם וגואל בעת ובעונה אחת):
      http://www.youtube.com/watch?v=d_pXZ-hDVxw

  9. שחר, רשימה הופכת בטן.
    כפי שציינת, הדיון שלך מעלה שני טיעונים: המוסרי והתועלתני/פוליטי. ומדוע מה שתיארת מקומֵם כפליים? כיוון שלא די בעוול המוסרי שעולה כאן, גם מבחינה "תועלתנית" אתה מראה כיצד ההפסד הוא כולו שלנו (ולא רק שלנו) וכיצד הוא מביא להתרחבות הגלים מעווי המוסר כהכחשת שואה וזילות חיי אדם.
    אבל, לדידי, די בשיקול המוסרי. נכון להיום איני מבין גדול בפוליטיקה כמוך ידידי (צר לי, לא יכולתי להתאפק…), אבל אני יודע דבר אחד, שאולי יישמע קיצוני ואולי יישמע נאיבי:
    עולם כזה, המכוּנָן וחי על רגלי שקר ודינמיקה אַ-מוסרית – אינו ראוי להתקיים. יותר מכך – סופו שלא יתקיים.
    על כן, מוטלת עלינו החובה המוסרית והקיומית לצעוק בשער רבים, לקבול ולתת מענה אחר, שפה אחרת ומוסר מתוקן. כל אחד בדרכו ובכוחו. וכפי שגם אתה עושה כאן ברשימה חשובה ומעוררת, כן ירבו. חן

    • הו, חן. אתה מאמץ את האידאליזם בשתי ידיים, ודוחה את הריאל-פוליטיק (לחלוטין?). דברים נוקבים כתבת לי, וכשהם באים מפיך, אני מאמין לך. זה בדיוק מי שאתה. במאמרי אני נוקט עמדה מוסרית, אבל מסביר אותה גם לפי מונחים השאובים מעולם הריאל פוליטיק. לא נעים לי להודות, אבל אני מתקשה להאמין באפשרות קיומו של עולם מוסרי טהור. איך יתכן הדבר, כשמאכלסים אותו בני אדם? אוטופיה היא חזון יפה, אבל לא ריאלי. ואני ריאלי. (ואתה זך לבב).

      • שחר היקר, אני מניח שהדיון על מה בין ריאליה ואוטופיה, אידיאליזם ופרגמטיזם, מוסר ופוליטיקה וכן הלאה – הוא דיון ארוך ולא קל.
        אבל הוא דיון שלא קיים מספיק. וזה שורש הבעיה לדעתי. בתרבות ובאנושות בה הדיון הציבורי ניתן לפוליטיקאים פרגמטיסטיים, לאנשי שיווק ותדמית, לאנשי תקשורת רדודי שפה וערך, לאנשי לא-אמת וכן הלאה – מה הסיכוי שבכלל נתקרב לשיח אחר וממילא להתנהגות אחרת?
        ייתכן שאני אידאליסט אבל האמירה שלי מאוד פרקטית, לצערי – אני באמת חושש שאנו מכלים את עצמנו.
        עולם בלתי מוסרי הוא עולמנו. אני מאמין בשינוי ובוודאי בחתירה טוטאלית לשינוי. החתירה הזו היא מלחמת אין ברירה. המוסר לא שואל אותי לדעתי והקיום לא שואל אותי לדעתי.
        שבעתי מנהיגות ודינמיקה חברתית פונקציונלית מטריאלית. אני מחפש משהו אחר, גם אם הוא דורש הקרבות. אני סבור שתפקידם של אנשי רוח, מוסר, הגות ואמנות הוא לכונן את השיח האחר. את החתירה המאמינה והבלתי נאיבית לתיקון עולם.
        חלק נכבד מנביאי ישראל היו אנשי רוח ואנשי אלוהים שעסקו בבעיות מוסריות ונתנו פתרונות פרקטיים תוך שמירה על על ערכים עליונים. וכשלא עשו כך – שילמו את המחיר, הם וצאן מרעיתם.
        בלי חזון, לאן אנו הולכים? חן

        • חן, נביאי ישראל (שאת רות תורת המוסר שלהם אנו רודפים, ככתוב במגילת העצמאות) ידעו היטב דבר או שניים על יצרים (מיניים ו/או אפלים) ועל ריאל פוליטיק, כםי שהדבר בא לידי ביטוי בנבואותיהם ובמעשיהם.

          כה אמר יחזקאל: "כֹּה-אָמַר אֲדֹנָי יְהוִה, יַעַן הִשָּׁפֵךְ נְחֻשְׁתֵּךְ וַתִּגָּלֶה עֶרְוָתֵךְ, בְּתַזְנוּתַיִךְ, עַל-מְאַהֲבָיִךְ; וְעַל, כָּל-גִּלּוּלֵי תוֹעֲבוֹתַיִךְ, וְכִדְמֵי בָנַיִךְ, אֲשֶׁר נָתַתְּ לָהֶם. לָכֵן הִנְנִי מְקַבֵּץ אֶת-כָּל-מְאַהֲבַיִךְ, אֲשֶׁר עָרַבְתְּ עֲלֵיהֶם, וְאֵת כָּל-אֲשֶׁר אָהַבְתְּ, עַל כָּל-אֲשֶׁר שָׂנֵאת; וְקִבַּצְתִּי אֹתָם עָלַיִךְ מִסָּבִיב, וְגִלֵּיתִי עֶרְוָתֵךְ אֲלֵהֶם, וְרָאוּ, אֶת-כָּל-עֶרְוָתֵךְ".

          ולא נפלו ממנו ירמיהו, ישעיהו, יונה הבורח (המֵצר על אנשי נינווה, שנִצלו!), ואיך לא – שמואל, שלמען שימור מארג סמכויותיו ומניעת פיצול בסמכותו עשה נפשות לסיכול מוסד המלוכה, ומשנכשל – לסיכול ממוקד במלכות שאול.

          חן, נביאנו היו אנשי רוח משכמם ומעלה (ולעיתים משכמם ומטה), אבל בני אדם לכל דבר. שוגים, יצריים, קנאים, עושים עוול ומתקני עולם בעת ובעונה אחת. לא רק חזון ואידאולוגיה הניעום. גם מניעים אישיים. וכך גם אנשי הרוח היום. לכן יש קליקות, חן, יקירי. ויד רוחצת יד. ושמור לי ואשמור לך. אנשי הרוח, אלה שהאמנות ברוממות גרונם, הם גדולי משחיתי האמנות ומרחיקי אמנות טובה מן הקהל. משוררים? סופרים? הם אלה שיתקנו את עולמנו? הם גדולי הפוליטקאים בעולמנו. מהלכיהם אינם נופלים כהוא זה ממהלכי פוליטיקאים ועסקנים קטנים. נשקם – חרב המילים. הם מכתתים חרבותם לעטים חניתותיהם לזמירות (לא אתים ולא מזמרות). בִּדְיוֹ רעל, לעיתים. (לא כולם, כמובן. אך הדומיננטיים שבהם – כוחניים ובעלי עמדות מפתח). אז הם יכוננו את "השיח האחר"? זו פיקציה (מוצלחת) שמוכרים לנו מזה דורות, וזו אשליה שאנשים קונים. הבל הבלים. אנשי רוח עושים הרבה רוח, ורוחם רעה לעיתים. אנא, חזור אלי עוד שנה. ואמור לי אם אתה עדיין מחזיק בדעתך הערכית הטהורה לגבי אנשי רוח.

          אל תבין אותי שלא כהלכה. אנחנו מסכימים ש"עולם בלתי מוסרי הוא עולמנו". ושנינו מאמינים בשינוי. לא רק בצורך בשינוי. אבל אתה "מאמין בחתירה טוטאלית לשינוי". חתירה טוטאלית? האם היא תוביל לשינוי טוטאלי? כי שינוי טוטאלי אינו אפשרי, בעיניי. גם חתירה טוטאלית – לא. זה יהיה אפשרי כשבני אדם יעברו טרנספורמציה דרסטית בנפשם. אבל אז הם לא יהיו בני אדם. אדם הראשון חטא וגורש מגן עדן. ואנו – בניו ובנותיו. ודאי שנחטא, ודאי שנגורש מגני עדן פרטיים. ודאי גם שנעשה טוב. אבל רק טוב? לא אפשרי. זה לא בטבע שלנו.

          אבל אתה צודק: בלי חזון – אנה אנו באים? החזון הכרחי. לאורו נלך, ואליו נשאף. אנשי חזון (כמוך!) הכרחיים לחברה מתוקנת. אבל מהי חברה מתוקנת? חברה תקינה או חברה שזקוקה לתיקון? בעיניי, חברה אנושית מוּעדת לקלקולים כל העת. וגם מוֹעדת. כל העת. זה טבענו, חן. כך יהיה לעד.

          עכשיו, קבל חיבוק. אתה אחד ויחיד. בחיי.

          • שחר, אני מעיין בדבריך ומוצא שאנו מסכימים ברוב הדברים, רק שהמסקנות הבחיריוֹת שלנו אולי שונות.
            ראשית, כפי שגם ציינתי, ודאי – הנביאים היו, איך אומרים – לא פראיירים בענייני פוליטיקה וחלק בלתי נפרד מן ההנהגה שלהם היה פרקטי והתייחס למהלכים מדיניים, פוליטיים תוך-מדיניים, חברתיים ועוד. כמובן.
            אני גם מסכים שהם היו יצריים, גחמתיים, שוגגים וזדוניים לא מעט, ועוד ועוד. הם היו בני אדם. אבל בתוספת שאר רוח וחזון, בתוספת להט וחתירה טוטאלית לא פעם. גם ציינתי שהם אכן שילמו את המחיר כאשר נטו בעקבות יצר מעלליהם ודוגמא קלאסית מפורשת לכך היא אכן יונה הנביא, שגם שילם את המחיר, כאמור. אבל בוא נלך לאחור: אבי הנביאים, משה, היה כזה ושילם את המחיר כשסטה מן הדרך. למעשה כל נביא הוא דוגמא לכך. לא קל להיות נביא אמת.
            מה שאתה מציין לגבי אנשי הרוח למיניהם, שגם הם לוקחים חלק במהלכי אנוש בלתי מוסריים, קליקוֹת, צביעות, אינטרסים וכו' – נו, מה אגיד ומה אומר, אני מבין שזו המציאות – אך היא מאכזבת אותי כל פעם מחדש. אבל זה בסדר, כי כשיש אכזבה – יש גם מה לתקן, זה אינו סופני.
            כאמור, לא קל להיות איש אמת, בוודאי נביא תיקון. אבל לא קל להיות בכלל (לצערי ולהוותי). ואם כבר להיות – אני מאמין בהיות נושא חזון ותיקון, למרות ועל אף. אתה אומר שכך היא האנושות וכך תישאר, נתונה למעידות וקלקולים. ואני אומר (1) שלדידי הדבר עוד דורש ראיה ניצחת, (2) ויותר מכך – אני מאמין בסינתיזה של חסד גדול ובכוחו של הטוב והמוסרי הקיים להרים את ראשו, (3) ואם יש צורך – יותר מכך (כפי שציינתי כבר) אני גם מוכן להקריב (מתוך חרדה גדולה), כלומר לעמוד בשינוי, שאולי פירושו מות הצורה הנוכחית של חיינו – למען עולם מתוקן, גאוּל, אחר, שיאפשר עולם הראוי להתקיים.
            יש כאן מידת החסד ויש כאן מידת הדין – השאלה היא את מי אתה שואל מביניהן ובהתאם התשובה.
            זו חרפה וזו חשיכה וזו קטנות מוחין, נפשין ורוחין, שאנשי הרוח למיניהם נראים כפי שנראים, מחוסר רצון ומחוסר יכולת. אבל אם לא מהם באה הבשורה, אם לא מהם רווח והצלה, אז יבואו ממקום אחר (כמו שיפה אמר מרדכי לאסתר).
            אנשי רוח פוליטיים (כמוך, יקירי) הם אנשי מפתח בחיבור היסודי הזה בין חומר לרוח, בין קודש לחול, בין מוסר לחיים, בין טוב למעשה.
            אני לא שוכח את מוגבלות כלינו, ומשם אני לוקח ידיעה שיש אפשרות אחרת שטרם ידענו.

            שחר, שולח חיבוק חזרה. בוא נשוב וניפגש כבר, מתגעגע לאור פניך.

          • חן, תודה על תשובה מפורטת ויפה ומעוררת הערכה לאיש מוערך גם כך. אכן, מסקנותינו שונות. גם זווית הראייה. קח, למשל, את משה, אבי הנביאים, שהזכרת. את בני קורח ועדתו העלים. זה היה דינה של האופוזיציה. אז נכון. פרט שולי (שולי?) בנתיב חייו ובסיפור מנהיגותו. ולולא משה, ההיינו נגאלים? (שאלה שאפשר לשאול גם לגבי דוד בן גוריון, למשל. וזו כבר שאלה אחרת, שבלתי אפשרי לבחון היסטורית, אבל אני מאמין – כפי שציטטת יפה את דברי מרדכי לאסתר – בגישה הפטאליסטית. תמיד יבואו רווח והצלה ממקור אחר. גם למשה ובנג'י היו קמים תחליפים, לולא היו).

            אני מסכים איתך (מקווה שלא הבנת אחרת) שתמיד יש מקום לתקן. אף פעם לא להרים ידיים. אבל זה לא אומר שאני מסכים איתך שבסוף הדרך מחכה לנו חברה אוטופית. האם אתה באמת זקוק להוכחה ניצחת לגבי טבע האדם? כמה ספרי היסטוריה אתה צריך לקרוא? ובכמה עיתונים (של אמש, היום ומחר) אתה צריך לדפדף? וכמה רחוק אתה רואה? תן לי את המשקפיים שלך. אופטיקנה (מלשון אופטי ואופטימי, הא?)

            אני גם מאמין ב"סינתיזה של חסד גדול ובכוחו של הטוב והמוסרי הקיים להרים את ראשו", אבל הסינתיזה הזו (שכבר קיימת, חן, ופועלת את פעילותה מאז שחר ההיסטוריה) אינה מבטלת את הרוע האנושי, היצר האפל, חוסר המוסר, הנפש המסוכסכת של האדם והאינטרסנטית. העולם היה, הווה ויהיה מארג של אינטרסים (בין מדינות, בין ישויות, בין אנשים, בין בלוגרים, אם תרצה), וכדי שזה ישתנה, צריך לתכנת מחדש את האדם, ולהפוך אנושות למשהו שאינו אנושי, במובן הידוע לנו כיום ומאד קדמת דנא.

            לכן זה לא עניין של "אולי מות הצורה הנוכחית של חיינו", כפי שכתבת, אלא בהחלט "מות הצורה הנוכחית של חיינו – למען עולם מתוקן, גאוּל, אחר, שיאפשר עולם הראוי להתקיים". אבל איך מגיעים לזה? זה לא עניין של בחירה (שלנו, כפרטים או כקולקטיב) בין מידת החסד ומידת הדין. זה עניין של אתחול העולם, בריאה מחדש. לשם כך יש צורך בקב"ה שימיט מבול חדש (והוא הבטיח לנח, שלא יעשה זאת), ויעשה רי-סטארט.

            אבל תבין, חן, מידת החסד ומידת הדין הן שתי מידות ששזורות זו בזו לבלי התר בעולמנו. זה ממש לא עניין של בחירה בין קערת הזהב לקערת הפחם. (ואם כבר במשה, אביהנביאים, עסקינן, אז הנה: גם הוא שילב בין שתי המידות, כשהיכה את המצרי, כשהעלים את קורח ועדתו, כשהנהיג את העם במלחמתו בעמלק, כשניתץ את הלוחות, כשהיכה בסלע). גם אתה, איש יקר, מערב בחייך את שתי המידות במינונים שונים, בהתאם לתבנית אישיותך. וכך עושה כל אדם במהלך חייו, קל וחומר – מדינאי – גם אלה שההיסטוריה זוכרת כאנשי חסד (הפצצת הירושימה ונגאסקי, למשל, זכורה במערב כפעולה שנעשתה בידי הגוּד גאיְסְ).

            זה העולם שלנו, ואין עולם אחר, חן. אפשר וחובה לתקן. וטוב שיש מי שחושב שיש תיקון מוחלט. אבל אין. ואני בטח לא אוכל להוכיח לך את זה, אם טרם השתכנעת בכך במהלך חייך.
            🙂

          • שחר, יש עוד הרבה מה לומר בעניין מהרבה מאוד זוויות, פרטים ודוגמאות, אבל בכל זאת אוסיף ואומר כך:
            לצורך העניין חזון יכול להיות אחד משני סוגים: א. חזון הפועל לשינוי בתוך המוכר והקיים, כמו למשל מהפכות חברתיות – הכרה בשיווין עבור לבנים ושחורים, גברים ונשים, אצילים ופשוטי עם וכו'. היינו, נוטלים ערך מוכר וידוע כשיוויון ומשליכים אותו על אוכלוסיות נוספות. השבירה היא בתוך מסגרת המוכר.
            ב. חזון הפועל לשינוי מחוץ למוכר. השבירה היא לחלוטין חדשה, אחרת. כאלה קשה יותר למצוא, כיוון שחלוקה בין חדש לחדש יחסי איננה פשוטה. אבל לדוגמא הגילוי המדעי של ניוטון ושל אינשטיין אחריו, המשנים את תפיסת הזמן והמרחב באופן רדיקלי.
            אמנם לא צריך מהפכות בשביל לראות הכרה אחרת, הוויה אחרת. די שתשווה בין מזרח למערב בשביל להיווכח באפשרויות חדשות לחלוטין. ההכרה והתודעה של סיני שונה משל אירופאי השונה משל אינדיאני. אתה יכול לומר שעל כולם חלה ההיסטוריה, המלחמה, סכסוך בני האדם, המגיפות וכדומה – אבל זו הראייה שלך. לא שלהם.

            מפריעה לי הקביעה שלך שאין תיקון מוחלט. מפריעה לי הקביעה הסוגרת. מניין לך? לי אין את המשקפיים הללו. או לא רק את אלו.
            זה אפילו לא שאני לא חושב שאתה צודק, אני חושב שאתה צודק. אבל לא רק. המציאות מורכבת מכדי כן או לא. וכאמור אני בוחר במורכבות בתוספת כן. כי אני מעדיף אופטימיות בכל זמו ומקום שאפשר.
            אתה אומר שההיסטוריה מוכיחה את דבריך. ואני אומר – אתה צודק. אבל מוסיף: אבל מהי אותה היסטוריה? היכן אנו מכניסים את דפוס ההכרה שלנו בראיית ההסטוריה והזמן בכלל? אנו גזורים על עצמנו את ההסטוריה ואז מתלוננים מדוע רוע בגזרה הזו.
            יותר מכך: אדרבה, הבה נצא מההיסטוריה, לא מוכן להיבהל באופן טוטאלי מראיית עצמי ועצמנו בראי הכרונולוגי. אני נזכר שכתבתי על כך שיר.
            אגב, גם לוגית – אין שום הכרחיות של מה שהיה הוא שיהיה. בכל רגע נתון דברים יכולים להשתנות. הניסיון שלנו הוא אחיזה גדולה בהוויה, אבל לא פעם הוא אחיזה של הוויה בנו.

            בשורה תחתונה אני עדיין סבור שאנו לא חלוקים. השאלה היא באמת ברמת הבחירה, האימוץ, הנכונות לכאן או לכאן.

            אישית, לעיתים אני יודע ידיעה אחרת, לעיתים אני מתעורר כמתוך תרדמה עמוקה – ומגלה עולם. עולם שהוא אותו עולם ועם זאת אחר. הגילוי הזה הוא עבורי קריאת כיוון שאפשר אחרת.

          • חן היקר, מה שאתה אומר זה שיש חזון לתיקון במסגרת הפרדיגמה המוכרת (כמו הדוגמא שלך להרחבת ערך השוויון לאוכלוסיות נוספות) ויש חזון לתיקון שיוצר מעֲבר פרדיגמה (כמו הדוגמא שלך לתורת היחסות של איינשטיין).

            אבל פרדיגמה מתייחסת לתחום המדע, ולא לנפש האדם. נכון, מדע הנפש קיים, ויש שינויים מרחיקי לכת בהשקפות העולם מבית מדרשה של הפסיכולוגיה, אבל נפש האדם (שנחקרת כל העת) לא השתנתה מאז ימי משה (שהכה למוות את המצרי למען שחרור עמו) ועד ימינו (כשעמים אחרים מבקשים להשתחרר מעול עבדות ו/או כיבוש). לאמור: רצח, הגנה עצמית, כיבוש, עבדות – כל אלה, פרי הבאושים של נפש האנושות, לא חדלו מהתקיים.

            אתה מבקש שאשווה "בין מזרח למערב בשביל להיווכח באפשרויות חדשות לחלוטין. ההכרה והתודעה של סיני שונה משל אירופאי השונה משל אינדיאני". אתה צודק. יש הבדל מהותי בין תפיסת הזמן בתרבות המזרח, למשל, לבין תפיסת הזמן, בתרבות המערב. אבל אין הבדל בין ההיסטוריה של הסיני לבין ההיסטוריה של האירופאי או האינדיאני במובן זה שלכולם נראטיב של דם ואש ותמרות עשן (לצד יופי ומוסר וקונסטרוקציה, כמובן). לכולם סיפור היסטורי רווי מלחמות ומאבקים. וגם אם תרבותם שונה, הנחות היסוד שלהם דומות להפליא. זה לא משנה אם ההינואיטי (האסקימוסי) יוציא להורג את בתו, שזה עתה נולדה, בעוד שלקניאתי זה יראה כמעשה ברברי. בסופו של דבר ההינואיטי והקניאתי חולקים אותה מטרה: הישרדות. ההינואיטי חי בתנאי שלג קשים, שמונעים ממנו להאכיל את כל הפִּיות, ולכן בחברה של ציידים התינוקת תוצא להורג ולא התינוק. הקניאתי חי באקלים אחר לגמרי, ולכן לא יבין זאת. אבל יצר ההישרדות זהה. הקניבל בערבות אפריקה יאכל את הסבא, שהלך לעולמו. הישראלי יכרה בור באדמה ויטמינו שם. הקניבל יחשוב שזה מעשה ברברי וחסר כבוד. לזרוק את הסבא בבור באדמה? הרי זה הסבא! כלומר: שניהם יבקשו להביע רגשי אהבה לסב. האחד באמצעות קבורתו, השני באמצעות אכילתו. זה עניין של יחסיות תרבותית, אבל תבנית הנפש בקרקעיתה אינה שונה.

            לכן אינני מקבל את רעיון מעבר הפרדיגמות שלך לעניין ההבקעה מעולמנו לעולם אחר, טוב ומוסרי באופן טוטאלי. נפש האדם לא השתנתה מזה עידן ועידנים. יעידו על כך כל התרבויות המתועדות, כל יצירות האמנות וכל סיפורי המיתולוגיה שבנמצא. וכל-כך למה? ככתוב: "כי לפתח חטאת רובץ ואליך תשוקתו, ואתה תמשול בו". אתה מאמין שיבוא יום והחטא לא ירבוץ לפתח? שלא נחוש בתשוקה לחטא? שנמשול בו עד תום? כלומר: שנעבור לפרדיגמה אחרת בנפש האדם, כזו שתתכנת את האדם מחדש? אשריך. אתה מאמין בבריאה (כשהאדם בורא, לא האל!) של מטריצה דיסצפלינרית חדשה, אחרת. מה יהיו מרכיביה הצורניים? תכונותיה? ערכיה? תפיסת המציאות שלה? אינני יודע. וגם אתה לא. אבל אתה יודע שבשביל זה צריך תיקון מוחלט, ואני מסכים איתך. אלא שאתה מאמין שזה אפשרי, ואני חולק עליך. ודווקא משום שהמציאות מורכבת מדי אני חולק עליך. כי הכרה במציאות מורכבת משמעותה הבנה שתיקון חלקי אפשרי ותיקון טוטאלי הוא חלומות באספמיה.

            לא שכנעת אותי בטיעוניך. אבל שכנעת אותי (שוב) שאתה שופע טוב העולה על גדותיך. אני אשמח לאכול את הכובע אם יתברר לי שהתבדיתי. אבל נדמה לי שלכובע אין מה לחשוש. ואיך אוכל להיפגש איתך, חן? רק צדיקים גמורים ראויים לעמוד במחיצתך.
            🙂

          • חן קלינמן

            שחר יקירי, אין לי ברירה אלא לענות לך אחד אחד, ואם אתה שומע את הכובע מתחיל לשקשק מפחד – אל תבוא אליי בטענות 🙂

            ראשית, איני מסכים איתך שנפש האדם איננה ברת שינוי פרדיגמתי. בכלל מושג הנפש הוא הוא חלק מן הפרדיגמה שאפשר ואולי רצוי לשבור ממנה. הפסיכולוגיה מעניינת, מועילה, חדשנית, אבל מוגבלת. וחלק ממוגבולותה היא בדיוק ההפרדה הבעייתית של נפש האדם מהקשרה הרחב ביותר, המציאות, אם נרצה הבריאה, והתייחסות אוטונומית אליה. זו בעיה שנוצרה גם ביחס למוח האדם שאינו אלא גוף שכל משמעותו היא ביחס לסביבה (לכן מחקר המוח כעומד בפני עצמו הוא חשוב ומקדם אבל נכה מעיקרו).
            אתה קובע כי נפש האדם לא השתנתה מאז ומעולם. ראשית, אני חושב שאתה לא מדייק. אמפירית אני חושב שהיה שינוי. השאלה היא עד כמה אנו מוכנים או יכולים להבין אותו. שנית אני חושב ששוב אתה אומר זאת מנקודת מבטך ההיסטורית-לינארית. למה שלא נעצור רגע וננסה להבין שהכרונולוגיה הזו שנדמית לנו כעובדות מוצקות – אינה אלא סידור אפשרי אחד של המציאות? אינו אלא מוגבלות שלנו? וזה לא שחור לבן. לא דיכטומי, אלא משהו אחר. פשוט אחר.
            אגב, אני לא קורה לבריאה חדשה שלנו, שאנו מכוננים, ממש לא (אם כי זה אי נו פסול בעיניי). להפך, אני חושב שהבריאה היא מלכתחילה אחרת ונרחבת הרבה יותר, רק שאנו לא רואים זאת. חלק מן המהפיכה של קאנט היא בדיוק ההצבעה על הנקודה הזו. אלא שקאנט טוען שגם לא נוכל להבין, ואני הקטן משאיר את זה בצריך עיון, או פשוט חולק עליו.
            וזה מחזיר אותי לפסיכולוגיה. שכיוון שלדעתי חלק מן המהפיכה שהתרחשה (ועכשיו אגב, אני חוזר לדיבור היסטורי…) מאז נניח קאנט, דיקארט, היה המעבר להתמקדות באינדיבידואל, הנאורות דיברה על ההשכלה – והשכלה היא של האדם ולא של האל. משם והלאה חלה התפתחות מערבית של דגש אל האדם וכליו הנפשיים והשכליים מצד אחד, ומאידך הדיבור על הטבע כעל מקור מוצק של ודאות. השילוב הזה גם הביא לתפיסות אבולוציוניות לתפוס את מקומן. הראייה התהפכה לראייה מלמטה למעלה. אין מלמעלה למטה. אין דברים מוכנים. אין אידיאות וכדומה (אני מכליל פה כמובן למטרות דידקטיות שפלות…).
            ממילא זרמים רומנטיים, פוסט רומנטיים, אקסיזטנציאליסטיים, מודרניסטיים ופוסט-מודרניסטיים הם התפתחות מתבקשת בדרך הקשה הזו של היות אינדיבידואל מוגבל בעולם שקיומו מוטל בשבר, ספק, תעתוע.
            אני לא אוהב את הפוסט מודרניזם (וזה אנדר סטייטמנט), אבל אם יש דבר אחד שאני מאמץ ממנו זה את האמירה שאנו מצויים בתוך מסגרות תפיסה יחסיות. רק שאני אומר אדרבה – זה נכון, אבל לא בגלל זה הכל לא אמת וחסר תוקף, אלא הכל בגלל זה נכון והאמת כולה אינה אלא מציאות רחבה הרבה יותר מהבנתינו שהיא יותר מסך הסתירות שאנו חווים ולא חווים גם יחד.
            כך גם באשר לתפיסת ההסטוריה. היא חלקית, למרות היותה שלמה ומושלמת בתוך עצמה. אני חושב שניטשה עמד על זה יפה.
            אני לא יכול שלא לציין את ההוגה ולטר בנימין. אם יצא לך קרא את "על ההיסטוריה" שלו (נדמה לי שמופיע ב"הרהורים" כרך ב'). אותי ריגשה מאוד התפיסה שלו שם. רבת כנפיים.
            אתה מביא כאן דוגמאות יפות מן העולם המזרחי ומראה לי שיש מן המשותף עם המערבי. אתה אומר המבנה הנפשי דומה, ההשרדות זהה וכדומה. אבל זכור – אתה עושה זאת בעיניים מערביות, מודרניות, שלא לומר אבולוציוניות.
            שחר, גם מנקודת מבטו של הזמן אנו פרובינציאליים לעולם, מקומיים וחסרי מעוף. ואת זה רוב האנושות לא מוכנה לקבל: הלא עוד מאה שנה, עוד מאתיים שנה, עוד אלף שנים – התפיסות וההכרה יתהפכו עוד כך וכך פעמים. לו היית בתקופתו של משה היית מדבר אחרת לחלוטין. לו היית בתקופתו של ___ תדבר אחרת לחלוטין (אגב, או שלא – אין לי עניין לקבע בזה מסמרות).
            אבל אני לא רוצה להיסחף לשיח הזה – כי גם הוא היסטורי והוא ממוצה מעל ומעבר.

            הבעיה בשיח שלנו כאן שגם הוא לדעתי חוטא בהכללות. יחס רציני דורש התפרטות לפי נושאים ואבחנות דקות ככל הצריך. אינו דומה תיקון מוסרי לתיקון נפשי, אינו דומה תיקון מדעי לתיקון הסטורי, אינו דומה תיקון בכלל לקיום של אחרוּת. בכלל, לא נכנסנו כאן לבעיות השפה. ייתכן מאוד שהכרחית שפה שונה כדי לדון באחרות, בהיתכנות אחרת, בהיות אחר.
            "תיקון" הוא לרוב על ציר הזמן והוא למשל מאוד מאפיין את התפיסה הגאולית היהודית. אבל אפשר לדבר על ביטול הזמן, או על קיומים אחרי בו-זמניים. אגב, זו הסיבה למה הספרות המדע-בדיונית בעלת חשיבות בעיניי, ולא רק בעיניי.

            טוב, ממש הפלגתי. אני חושב שלא תהיה לך ברירה אלא לפגוש אותי כדי להמשיך ולדון (ובבקשה אל תביא איתך את הכובע – לראות אדם אוכל את כובעו זה לא מראה מלבב בעיניי ;)). וכיוון שכבר עמדת יפה במחיצתי – איו לי אלא להסיק שאתה צדיק גמור (ואין לי מושג מזה זה אומר עליי…). אז יאללה – טלפון?
            חן

          • חן, כבר זיינו לי את המח בעבר, אבל מעולם לא נעשה מוחי שָׁפִיך כל-כך.
            :-)))

            לא נִפְגָש איתך לדון בזה עד שאני לא מסיים דוקטורט שיאפשר לי לקרוא את דבריך בלי לשכור צימר בספריית האוניברסיטה.
            🙂

  10. יעל גלוברמן

    דברים חשובים כתבת פה. כמה נורא העניין הזה של "מיוּן זוועות". שלי , לא שלי. לצאת נגד או לא, כדאי לא כדאי: ה"שיקולים" הרי מופיעים רק כשמדובר באסונו של הזר והאחר.
    הגסת-הלב נגד אלימות שמתבצעת רחוק ממך מאפשרת את ביצועה. כל אלימות כזאת היא דבר אישי שקורה לנו.

    אנסה לחפש את השיר ולהעלות בפוסט.

    • שחר – מריו
      לא פעם אני תוהה, איך ניתן לפרוץ את החומה שמפרידה בין המשוכנעים
      לאלה שעדין חיים בהכחשה – מה עוד ניתן לעשות חוץ מאשר לשכנע את
      שוב ושוב את המשוכנעים. לי נראה שהמציאות היא זו שתכריע – הזמן,
      אין כמו הזמן שיודע להניח את הדברים במקומם הנכון. כך שלי נראה שהבכי
      הוא בכי לשווא.

    • יעל, אני חושב ששירייך "חלול, השם" (מתוך "אליבי") ו"דור שני" (מתוך "אותו הנהר פעמיים"), הם מן החשובים שקראתי בשירה העברית. בין "הנערה בוערת" לבין "הרצפה בוערת מתחת לרגליים" חותרת הבעירה של העיירה (כתבתי לך בפוסט שלך) ושל הדורות, שירשו אותה מהוריהם הניצולים, ושל הצער, שאת מבקשת להכילו(ולהאכילו).

      טוב שהעלית את השיר.

      • טימה, תודה על הקריאה ותודה על התגובה.

        אני חולק עלייך הפעם. הזמן לא תמיד מאיר את האמת באור בהיר. לעיתים הוא קובר אותה באבק ובאפר. שואת האשורים, למשל, שהזכרתי במאמרי. כמה אנשים מודעים לה? הזמן הוא גם פועל יוצא של ההיסטוריה, וההיסטוריה היא סיפור או נרטיב שמספרים המנצחים. גם עמים, שחוו שואה, אבל לא נכחדו – הם מנצחים. כי יש להם סיפור לספר. אבל מה על אלה שאין מי שיספר את סיפורם? עמים רבים נעלמו, חלקם הוכחדו, במהלך ההיסטוריה. הזמן לא סייע להם. הוא בגד בהם.

  11. תַּלְמָה פרויד

    מאמר מצוין, שחר מריו יקר. ואתה צודק ,צודק! אלא שלמרבה הצער, לחפש מוסריות בפוליטיקה זה בערך כמו לחפש זהב באסלה. ומבחינה זו, מקיאוולי לפחות קרא לדברים בשמם כשמנה את תכונות המנהיג. בפוליטיקה כידוע (לא רק אצלנו) משחקים הרבה פעמים משחק כפול. אחד בפה ואחד בלב (יותר נכון: בראש. על לב בכלל לא מדברים). ואגב, כשכן היה מצידנו איזה איזכור-צ'יק בעניין שואת הארמנים פה ושם, הטורקים קפצו עד השמיים ו"מחו".
    העניין הוא שהפוליטיקה מלכתחילה לא מושכת דווקא את המוסריים ביותר וגם לא את החכמים ביותר, כך שגם מן הטעם התועלתני שהזכרת, לא פועלים נכון.
    ואיך נתפלא ואיך נלין על אטימות הלב והמוסר כנגד שואת הארמנים, אם אצלנו ניצולי השואה לא זוכים לתמיכה הראויה, מבוזים ומושפלים? ושאר נצרכים?
    בצער רב ניתן לומר, שגם מי שמגיע לפוליטיקה צח וזך (יש כאלה??), לא נשאר כך לאורך זמן.
    ושאלת ריאל פוליטיק: נראה לך שאם נזעק על הארמנים טורקיה תישאר 'ידידתנו'?

    והשיר של יעל גלוברמן מצוין!
    ועכשיו, שחר מריו חביב, אולי לא נקבל יותר ויזה לטורקיה:)

    • הצדק עם טימה והמאמר מתארך
      לעומת זאת הכותרת חזקה

      • מור, את (אתה?) עורכת לא רעה בכלל. כבר נתת לי בעבר הערות מעניינות וחכמות על מקומות בהם עלי לקצר. בין אם הסכמתי איתך ובין אם לאו, היתה לך פואנטה מנומקת.

        ותודה על הקריאה ועל התגובה.

    • מאמר חזק הכתוב היטב. שואת היהודים מחייבת אותנו כעם לעשות בדק בית פנימי ברמה האישית, מוסרית והחברתית. לבדוק היטב את יחסנו לבני המעוטים ,לפליטים ולניצולי השואה החיים בעוני מחפיר בינינו ,ובכלל כל זה לשנות גם התיחסותנו לשואת העם הארמני- בזה יבחן החוסן הרוחני שלנו, רק כך נוכל להיות אור לגויים, רק כך נוכל לעמוד מול אויבים מחוץ ולמגר אותם ,אך תחילה יש למגר את השד הפנימי שבתוכנו. אין הבדל בין דם לדם.מאמר טוב, הומני ומנומק היטב גם סיומו חזק מאוד. שבת טובה ,שחר מריו היקר.

    • תלמה, כל טיעונייך – אני מסכים עימם בכל לבי. (אני עוד לא פוליטקאי, אז אפשר עוד להשתמש בלב…)
      🙂
      לגבי שאלת הריאל פוליטיק שלך, כבר רמזת על התשובה בדברייך הנבונים. זה הכל עניין של אינטרסים ושל ריאל פוליטיק. לטורקיה יש עניין להתקבל לאיחוד האירופי. תיווך בין ישראל לסוריה (כפי שעשתה בעבר) יכול לסייע לה בשאלת מעמדה באירופה. לטורקיה יש עניין לבלום את הכורדים בעיראק ובשטחה. ישראל מסייעת לכורדים בסתר ובהיחבא. זה קלף מיקוח, לא? וגם טורקיה עצמה חוששת מאיראן גרעינית, הלא כן? ומהתעצמות הכח הפרסי בעיראק. היא זקוקה לשת"פ ישראלי בעניין. אז נכון. אם ישראל תכיר בשואת הארמנים, סביר שאנקרה תחזירה את השגריר שלה בישראל להתייעצויות. יתכן שטורקיה גם תגמול לישראל באמצעות הכרה רשמית בחמאס (כאילו שנציגי חמאס לא מנהלים שיחות עם נציגים אירופאיים, "לא רשמיים"). הידידות תפגע. אבל לכמה זמן? לטווח הקצר והמיידי, זה ברור. ולטווח הארוך? אם תימצא זהות אנטרסים בין שתי המדינות, אפשר יהיה לשקם את זה. כי בסופו של דבר, הכל מארג של אינטרסים.

      • חנה, תודה על הקריאה והתגובה. הרחבת את היריעה לבני מיעוטים, לפליטים (סודאנים, אני מניח, ואחרים) ולניצולי שואה, שחיים בעוני מחפיר (גם תלמה התייחסה אליהם). ואת צודקת, צודקת מאד.

        תבורכי, יקירתי.

  12. הטורקים הם עם של פרחחים ואנשים שלא יודעים כלום מעצמם, הם מכחישים את מה שהם עשו לנו 1.5 מיליון ארמנים נרצחו בשנת 1915, והם עדיין מכחישים.

    • ארמני גאה ויקר,
      אני מסכים עם חלקו השני של ההיגד שלך (בדבר ההכחשה), ולא מקבל את חלקו הראשון (הטורקים אינם "עם של פרחחים"). לא הייתי מעז לומר לך את זה לולא הייתי אני עצמי בן לעם קרבן שואה. אינני חושב שהגרמנים הם "עם של פרחחים", וזה בדיוק מה שמפחיד.

      ולך, ידידי, יש לך זכות מלאה להיות גאה. אתה בן לעם אציל בעל תרבות מפוארת והיסטוריה עשירה. יש כבוד! אנא, אם תהיה מוכן, כתוב לי בפרטי. יש לי כמה שאלות, שמעסיקות אותי מאד.

      תודה.

  13. תחזקנה ידיך שחר יקר

    מאמר בסלע

    ווילנאי בדרכו העילגת אמר שטויות שמרתיחות את הדם והשיר של יעל זועק אמת

  14. תודה שחר-מריו היקר,
    הכרתי אישית רבים מהעם הזה ולא פעם הרגשתי קירבה לא ממש מוסברת מבחינות רבות. אני מאמין שמדינת ישראל בוחרת רע במיעוטו והסיבות מורכבות כל-כך, השיקולים רבים כל-כך ולא כולם ממש ידועים לנו. אני גם מאמין שהזמן הזה יגיע והכרה לא רשמית תתחלף ותהיה לרשמית לחלוטין.
    אין לנו הסבר למה כל ההיסטוריה האנושית היא בעצם היסטוריה של זוועות ומלחמות וסבל הלא-יתואר. אני נוטה לחשוב שהסיבות הן שטבע נמוך של האדם משתלט על טבעו הגבוה והרוחני. זה מאפיין עידן החשוך הזה בו האדם נאלץ ללמוד על בשרו ודמו. אך היו גם עידנים אחרים. ואין דבר נסתר יותר מאתנו מאשר גורלם של עמיי העולם…
    כל הנ"ל לא אומר שלא צריך להמשיך ולהשקיע מאמץ בכל העולמות. מבורך.

    • שחר מריו היקר, המאמר שכתבת ניפלא וחשוב. העלאת השואה הארמנית בפורמים תקשורתיים שונים היא הוכחה שאיננו מכחישים את שואת הארמנים. פרנץ וורפל היה הראשון שהחדיר לתודעה את מימדי הרג. והוא עשה את זה בספר שלא אשכח לעולם והוא הולך איתי כבר כמה עשרות שנים. אבל קודם לכן חבורת ניל"י ואם אני לא טועה זה היה אהרון אהרונסון או אחותו שרה שחזרו מטורקיה וספרו על רצח העם הארמני.אני חושבת שאנחנו כפרטים וכעם איננו מכחישים את שואת הארמנים אנחנו מדברים בה ועליה , לא מספיק, אבל מדברים. איננו טוענים שלא היתה שואה ארמנית,. גם ממשלת ישראל אינה מכחישה אותה היא לא טוענת שלא היתה, אלא מסרבת לתת לה את התואר שואה. זו לא הכחשה כמו זו של אחמדיניג'ד או של פרופסור זה או אחר שטוענים שלא היה ולא ניברא.
      בפוליטיקה כמו בפוליטיקה יש בעיקר אינטרסים, ראה איך התייחסו אומות העולם לדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד, כולל ישראל, שהיו לה אינטרסים לא לגנות בגלל שימוש בשטח שלהם לניסויים כנראה בתחום האטום. ותגובת דה גול לאיום מצרים עם הכנסת הצבא המצרי לסיני ועם סגירת מצרי טירן, היתה מהולה באינטרסים כלכליים. ופלישת ארה"ב לעירק האם היא לא בעלת אינטרס כלכלי?
      אינני מביאה את הדוגמאות האלה כדי להצדיק את ההתכחשות של הממשלה להגדרת השואה הארמנית כשואה, אלא כדי להדגים שבפוליטיקה כמו בפוליטיקה אין אמת וצדק, יש אינטרסים. נורא אבל אלה החיים. וטוב שהנושא הזה עולה שוב ושוב, כי אסור לשכוח ולהשכיח. אגב למה אין צעקה נישמעת על הג'נוסייד שנעשה באפריקה? לדעתי מעל הכל הטורקים למען עצמם צריכים לקבל את עובדת היותם רוצחי עם ואחראים לשואת הארמנים.
      השיר של יעל גלוברמן כל כך חזק וממחיש את חילול נישמת החיים.

      • אורה היקרה,
        תודה על קריאתך ועל התגובה המושקעת.
        אני מסכים איתך. גם עשיתי הבחנה במאמרי בין אומת ישראל למדינת ישראל. נכון, כיהודים אנו מכירים בשואת הארמנים. כישראלים? תלוי מי. ממשלת ישראל – לא. לא באופן רשמי. ברור שאם תשאלי שר זה או אחר בחדרי חדרים, הוא יסכים איתך שהארמנים – קרבנות שואה הם. באופן רשמי, מטעמים אינטרסנטיים, לא יאמרו זאת שרי ישראל. וזה מצער אותי מאד.

        ותודה שוב. גם על המילים החמות שאמרת לי בתערוכה. את נפלאה.

    • גרא היקר, תודה.
      אני גם מאמין שזה עניין של זמן עד שישראל תכיר רשמית בשואת הארמנים. אבל חרפת אי ההכרה היא כתם בל יימחה.

      באשר לדבריך האחרים, אני חולק עליך, גרא. ההסבר להיסטוריה האלימה של האנושות נעוץ בטבע האדם. "כי רבה רעת האדם בארץ". אתה עושה הבחנה בין "טבע נמוך" ל"טבע גבוה ורוחני", כהגדרתך. אני לא. שתי התכונות דרות בכפיפה אחת בנפש האדם. זה טבעו. והוא לא ישתנה. לכן, כל עוד יש בני אדם בעולם, תהיינה מלחמות, יהיו קונפליקטים ותהיה אלימות. אתה טוען שהיו גם עידנים אחרים. היכן? מתי? לא מכיר. הפנה אותי לספר ההיסטוריה הנכון.

      אבל אתה, גרא, המשך להאמין. יש לך נשמה גדולה וטובה. כן ירבו.

  15. קראתי את כל התגובות.
    תודה!
    יש נקודות שעלו בתגובות ומחייבות תשובה רצינית. אבל אני נוסע לאשדוד עכשיו. כשאחזור, בעזרת השם, אתייחס לכל התגובות.

    שבת שלום, ידידיי.

  16. הכחשה מחפירה וכואבת. לא יכולה להבין שום נימוק לכך. תודה, שחר מריו.

  17. אכן, אין לאן לקחת את החרפה.
    אבל מה שמשאיר הכי הרבה יסורי מצפון ותחושה עצמית רעה היא ההרגשה שיש גם משהו במה שציינה מיכל ברגמן.

    • גיורא, תודה על הקריאה.
      אתה צודק. מיכל, כהרגלה, דברה דברי טעם. אינני פוסל אותם על הסף כלל וכלל. רק הארתי נקודת מבט אלטרנטיבית. אגב, עניתי למיכל בדיוק באותה דקה שבה אתה הגבת והתייחסת לדבריה. תשובתי לה (למעלה) מופנית גם אליך.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לשחר-מריו מרדכי