בננות - בלוגים / / זאת לא הספרות שמתה – זאת השיטה
חני שטרנברג
  • חני שטרנברג

    ילידת חיפה. כותבת שירה ופרוזה ואמנית רב תחומית. בוגרת האקדמיה למוסיקה ולמחול ע"ש רובין בירושליים. נשואה ואם לשלושה. מתגוררת בזכרון יעקב. ספרים:   שירי מעבר – שירה – ספריית פועלים, 1999 עונות – פרוזה – ספריית פועלים, 2000 עכשיו הזמן לומר אמת - שירה - הוצאת גוונים, 2009 תערוכות:   תערוכות יחיד –   במקום ספר – תיאטרון הידית, פרדס חנה, 2007 סיפורים במגירה – גלרייה לאמנות קיבוץ גן שמואל, 2008 שירת הבית - מוזיאון העלייה הראשונה, זכרון יעקב, 2009 בדרך להוצאת הספרים - קרון הספרים, טבעון, 2010 מחסן פואם - וידאו ארט בכנס השוק השני בעין השופט, 2011  קבוצתיות –   סדק סדק תרדוף – גלרייה לאמנות קיבוץ גן שמואל, 2005 ארץ חמדה – בית האמנים, בית שאגאל, חיפה, 2005 אמאל''ה – יום האישה הבינלאומי, עמותת אמני נתניה, 2006 כסאות – גלריה לאמנות קיבוץ גן שמואל, 2007 יד ביד – פסטיבל החג של החגים, חיפה, 2007   מופעים:   שירים נעים שירים – מופע מחול - פסטיבל עכו, 1983 מתחת לחול – מופע מחול - - פסטיבל עכו, 1985 מופע שירים במסגרת התערוכה "במקום ספר" בתיאטרון הידית, 2007. מיצג באירוע הפתיחה של התערוכה "סיפורים במגירה" בגלרייה לאמנות בגן שמואל.2008 מפרסמת גם באתר "רשימות" – "יוצאת לאור" http://hanist.wordpress.com/  

זאת לא הספרות שמתה – זאת השיטה

 

 

מנחם פרי מתבכיין בגלריה של הארץ על מות הספרות. זאת לא הספרות שמתה. זאת השיטה – שיטת ההוצאה לאור ושיטת השיווק, השיטות שהתייחסו אל הספר כאל מוצר צריכה, אל הסופר כאל מותג , ואל העורך כאל שליט על.   

פרי עצמו היה במידה רבה מייסדן של השיטות האלה, אלא שלא פרי הוא העניין כאן. אם לא היה זה הוא, ודאי היה קם איזה גאון תורן אחר שהיה מזהה לאן נושבת הרוח, וסופרים אחרים היו חוברים אליו ונהנים מהפירות.     

עכשיו, כשהמהלך הצליח מעל ומעבר למשוער, והמוצר נמכר במחיר מבצע  של 4 במאה בצירוף שובר לאיקאה – מקוננים מייסדי השיטה ומרוויחיה הגדולים כל עוד עבדה לטובתם, ועוד מכנים את בכייתם: "מחאת הסופרים".

למה הדבר דומה? לטייקונים שמבכים את מצבם הכלכלי הקשה בשל הירידה ברווחיהם, כיוון שקמו עליהם טייקונים חזקים מהם .    

אין לטענות האלה דבר וחצי דבר עם ספרות. סופרים ומשוררים אמיתיים כתבו תמיד ויכתבו תמיד מתוך כורח, ולא פרי, עם כל הכבוד לו , הוא שייקבע את חייהם או את מותם.

חוק הסופרים, שפרי וכוכביו נלחמים היום למענו, נועד לחזק את מעמדם של הסופרים החזקים יחסית, ולא להציל את הספרות. הוא גם לא ייפגע ברווחיהן של רשתות הספרים שימשיכו ודאי במבצעים על ספרים פחות חדשים.  
לפיכך יש צורך במהלך רדיקאלי, שיחרוג לגמרי מהשיטה, ייצא מהמטריקס, והמהלך  שאני בעדו בשלב הזה, שהוא כנראה שלב ביניים עד שהספר האלקטרוני ישתלט על התחום (זה עוד ייקח זמן, לדעתי ) – הוא הוצאה עצמאית לאור של ספרים, ושיווק הספרים באמצעות מפגשים עם קהל ובאמצעות האינטרנט.

כך יכולים הכותבים לעקוף הן את הוצאות הספרים והן את הרשתות, למכור את הספרים במחירי המבצע של צומת וסטימצקי כמחיר ריאלי, וכל הרווחים יהיו שלהם.  

מדובר בכל מקרה בהמעטת ההפסדים, שגם זה סוג של רווח, שכן כיום סופרים ומשוררים נדרשים לשלם מכיסם סכום לא קטן עבור ספרים "לא מסחריים",  והוצאות הספרים אפילו לא טורחות לייחצן את הספר, שכן כבר הרוויחו את שלהן מהכותב, ועל כן למה להן להתאמץ?

לגבי האפשרות שהמדינה תסבסד הוצאה לאור של ספרים כפי שהיא מסבסדת תיאטרון  וקולנוע –  סבסוד כזה שוב  יעמיד בראש הפירמידה  קבוצה של אנשים, שיחליטו את מי לסבסד ואת מי לא, כמו הוצאות הספרים דהיום. הכוח פשוט יעבור מקבוצה אחת לאחרת, ונשאלת השאלה מי ייבחרו לתפקיד, ובמי הם יבחרו  ולמה.

הוצאה עצמאית של ספרים לאור פותרת גם את הבעייה הזאת.

 

גילוי נאות: יואב איתמר ואני שהוצאנו לאחרונה לאור את "מקף" – כתב עת חדש לספרות – פועלים למען יוזמה חדשה, שתסייע  לכותבים להוציא לאור את ספריהם באופן עצמאי. מי שמעוניין יכול כבר לפנות אלינו בעניין זה באמצעות האתר של "מקף".  (בקרוב המפגש  התל אביבי)

http://makaf2012.wordpress.com/

ניתן ליצור קשר עם המערכת בכתובת:makaf.magazine@gmail.com

כתובת למשלוח מכתבים:מאנה 4 דירה 3 תל אביב 64168 

 

ועוד על "מקף" ועל ההשקה החיפאית אפשר לקרוא כאן

 

נילי דגן באתר mysay  – 
http://www.mysay.co.il/articles/ShowArticle.aspx?articlePI=aaazrk

ראיון עם אלי אשד באתר יקום תרבות –
http://www.yekum.org/2012/05/%D7%9E%D7%A7%D7%A3-%D7%A9%D7%9E%D7%97%D7%AA-%D7%94%D7%94%D7%A9%D7%A4%D7%A2%D7%94/

האתר של שועי רז – 
http://shoeyraz.wordpress.com/2012/05/21/abstract/

האתר של יעקב פורת
http://www.artporat.com/Prague04/Makaf/Makaf-launching-evening.htm


רחל פרומן קומלוש באתר דה מארקר – 
http://cafe.themarker.com/post/2633200/


באתר אינדיבוק – 
http://indiebook.co.il/%d7%9e%d7%a7%d7%a3-%d7%9b%d7%aa%d7%91-%d7%a2%d7%aa-%d7%9c%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%95%d7%aa/ 

ועוד… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 תגובות

  1. חני שטרנברג

    מזמינה את הקוראים כאן לבלוג שלי ב"רשימות" שם התפתח דיון מעניין בנושא
    הפוסט
    http://hanist.wordpress.com/2012/06/09/%d7%96%d7%90%d7%aa-%d7%9c%d7%90-%d7%94%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%a9%d7%9e%d7%aa%d7%94-%d7%96%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%99%d7%98%d7%94/

  2. אני לא יודעת אם הוצאות עצמיות זה הפתרון אני רק יודעת באינטואציה שחוק הספרים שאושר היום על ידי ועדת הספרים עלול לגרום לחרם קוראים שיסרבו לקנות ספר בעלות גבוהה ואז כולם יצאו נפסדים קוראים וכותבים
    ובעיקר אלה שבתחילת דרכם
    מדינה בהפרעה

  3. ריקי דסקל

    לא קל לשנות הרגלים והרגילו אותנו שספר הוא מוצר זול

    • חני שטרנברג

      תודה חנה וריקי. כן, גם אני בתחושה שחוק הסופרים לא ישנה דברים באופן מהותי. לכל היותר יחזק עוד את מעמדם של אלה שמעמדם חזק ממילא, ובטח שלא ייטיב עם כותבים חדשים. הוצאות עצמיות יכולות לגרום לפחות לכך שספרים איכותיים ולא מסחריים ייראו אור למרות המגמה הברורה של השוק – המסחריות.

      • גיורא פישר

        חבר'ה, לא יעזור שום דבר.
        העולם הדיגיטלי פתח פתח להצפה אומנותית. האם בגלל הזולות היחסית של הפקת ספר, האם בגלל הפוסט מודרנה? הזכות לכל אחד להשמע?. אי אפשר להכחיש, השוק מוצף מדי שנה באלפי ספרי "מקור" חדשים, שלא לדבר על תרגומים. שום חוק לא יעמוד מול הצורך הבוער של אלפי אנשים להחזיק בידיהם גליונות נייר מודפס ושמם ויצירתם האלמותית עליה.

        • חני שטרנברג

          היי גיורא,
          מסכימה עם מה שאתה אומר. מדובר בתהליכים שהם חזקים מאדם כזה או אחר. הנקודה שביקשתי לחדד כאן זה את העובדה שלסופר משורר של ספר לא מסחרי הנדרש לממן את ספרו כדאי יותר להוציא לאור את ספרו באופן עצמאי, כלומר להשתמש בהתפתחות הטכנולוגית לטובתו.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לחני שטרנברג