בננות - בלוגים / / מה תגידי לאישה שנאנסה?
יעל ישראל עושה אהבה
  • יעל ישראל

    סופרת, עורכת ספרים, מבקרת ספרות וקולנוע, מנחת סדנאות כתיבה, מייסדת ומנהלת את "בננות בלוגס". זוכת פרס אס"י של איגוד סופרי ישראל לשנת 2009 על הרומן "אני ואימא בבית המשוגעות"

מה תגידי לאישה שנאנסה?

 

בתגובה לפוסט הזה

 
תגידי לה: "את בסדר את, את ג'אדה, היה, עבר, תמשיכי הלאה"? או שתגידי לה: "פגעו בך קשה, זו לו אשמתך, אבל זכותך להשמיע את הפגיעה בקול רם, לצעוק אותה"?

 

מה תגידי: "זה שאת צועקת את זה בקול רם, את רק מנציחה את אומללותך ואת קורבניותך. עדיף שתגידי, אני חזקה, אני לא פגומה, אני עשר." או שתגידי: "עברת משהו קשה, זכותך המלאה לבכות ולכעוס עליו בראש חוצות כמה שאת זקוקה, עד שתרגישי כי די לך"?

 

במה אתן בוחרות?

 

אני רוצה לומר כאן חד וחלק, בתור מי ששוחחה ועזרה להמוני נשים שעברו פגיעות מיניות מכל סוג שהוא, אונס, התעללות מינית בילדות או בבגרות, גלוי עריות ועוד: אישה שנפגעה מינית שלא מוציאה החוצה את הכאב שלה, שמכניסה אותו פנימה כי זה מה שהחברה מצפה ממנה, גורמת לכאב לצבור מוגלה ולהחמיר מיום ליום. וכן, אז זו באמת "צלקת לכל החיים". אז זה באמת הופך להיות אקוטי וכרוני.

 

רק אם החברה תסכים לקבל ולהכיל את הכאב של הנפגעות, הן יצליחו לדבר ולפרוק, ואז אולי אולי להתרפא, בהתאם לכוחן הנפשי כמובן. מי תצליח בכך יותר, מי פחות. לא כולנו איירון וומן.

 

אבל כיום, אנחנו עדיין במצב של השתקה – מופנמת, פסיכולוגית או חברתית,  ואז, כ ן, היום נפגעת תקיפה מינית היא אכן מצולקת לכל החיים!!!! היא מצולקת לכל החיים כי לא מאפשרים לה לצעוק את הכאב בראש חוצות.

 

מי שרוצה להמתיק את הניסוח, כי זה לא נעים לו לשמוע, או מכל מיני פרשנויות פסיכולוגיית של ניו אייג', הדוגל ב"לא לשים תווית על אנשים, כי זה רק מנציח את בעייתם", לא מבין אמת פשוטה אחת: אנחנו אפילו לא במקום הזה שבו אפשר שלא "לשים תווית".

 

אנחנו עדיין במקום, שמבחינתי זה נס שישנן נשים שמתלוננות. אז כן יקירותיי יפות הנפש, זו אכן צלקת לכל החיים.

 

ואתן יודעות מה? עוד משהו. כן, לנו, שלא נפגענו פגיעה מינית תודה לאל, אין זכות לפרשן את הנשים שעברו פגיעה מינית. אם הן מרגישות שזה לכל החיים, אז זה ככה. זה מה שהן אומרות, זה מה שהן מרגישות. אין לנו זכות להגיד להן, "לא, זה לא ככה. אל תשימי על עצמך תווית." "אל תהיי מסכנה".

 

רוצות דוגמה? אימא שלי. שנפגעה מינית מדודה בילדות. שרק ברבות השנים, בגיל קשיש, הצליחה לזרוק לנו פה רסיס, שם רסיס, מהכאב הגדול. רק אז סיפרה מעט מעט. היא מרגישה ככה, מצולקת לכל החיים, וכך גם המוני נשים ששוחחתי איתן. לא אני אמרתי להן "אתן מצולקות לכל החיים". הן מביעות זאת על עצמן, כי ככה הן מרגישות.

 

אז בבקשה, אל תהיו לי חכמות על חלשות.  אל תנסו לפרש רגשות בעבור אישה אחרת. וכן, נשים שנאנסות נחלשות. מי שלא נחלשה, אשריה וטוב לב. אנחנו לא בטירונות כאן, ולא חייבות להפגין חוזק וג'אדאיות. לא בא לנו. אנחנו רוצות לזעוק את הכאב, גם אם ישנם איסטניסים שנבהלים מזה.

 

ומי שעברה פגיעה מינית מכל סוג שהוא, ושומרת את זה בבטן עשרות שנים, אכן מצולקת לכל החיים!

 

סורי, תתחילו לפקוח עיניים!

 

  

 

 

15 תגובות

  1. והדבר נכון גם לגבי בנים/גברים שנאנסו.
    אני אגיד לך מה עושה תרבות הטאטוא מתחת לשטיח של טראומות – או שהיא יוצרת מפלצות או שהיא יוצרת קורבנות. שני צדדים של אותו המטבע.

    שמעתי היום עוזרת סוציאלית מספרת איך ילד שעבר התעללות מינית (אותה משפחה סוטה שבה האמא נהגה לנצל מינית את ילדיה) הגיע לפנימיה והתעלל מינית שם בילדים אחרים. הוא אפילו לא היה מודע לכך שהוא עושה להם נזק. הוא אפילו לא היה מודע לנזק שעשו לו!
    למעגל הזה אין סוף.

    • נכון מאוד שירה. חלילה איני שוכחת את הגברים והבנים שנפגעו מינית. רק אומרת שצריך להוציא את זה החוצה. זה הכול. אני פשוט הגבתי על פוסט אחר.

      מה שכן, כתבתי אצל עדנה, שעדיין יותר נשים נפגעות מינית מגברים, ולכן רוב הגברים פחות מבינים מה זה להיחדר נגד רצונך, וכמה זה משפיל לשנים. אז הם מקלים עם אנסים.

  2. אבל יעל, למה רק נאנסות זוכות לגישה הזאת? לא שמת לב כמה רחבה התופעה? לחולי סרטן, למשל, יש קלטות עם נופים של סקוטלנד וקריאות זרזירים בעונת הרבייה.
    זאת רק גרסא עדינה של "לא סוחבים פצועים על גבינו".
    עלה לי רעיון. גם אלה- חשיבה חיובית, כוחו של התת מודע או "הסוד"- הם אותם חומרים מהם עשויה המציאות העכשווית- אני קיים משמע אין מציאות. שילוב של הבריחה לרוחניות (עם מקורות דתיים)וקשיחות קיומית.
    אין יותר רשות לחולשות-
    קח כדור!- קוראים לזה דיכאון/הפרעת אישיות או לך לסדנאות אישיות.
    בדיוק, שירה. להשלכות של הטרדה יש כל כך הרבה פנים והתפצלויות. סדק שנפער לבור. אפשר לחיות עם זה, כמובן. גם כן חיים. לנשום אוויר זה נקרא חיים, גם כן.

    • אני מסכימה איתך לגמרי שלי. לגמרי!!!!!

      פשוט הפוסט היה פוסט תגובה לפוסט של עדנה, אז הצטמצמתי לפגיעה מינית. ראוי לכתוב פוסט על הנטייה לרפא הכל בכל מיני חשיבות חיוביות, והאיסור החברתי הסמוי להרגיש רע.

      • כמות הכאבים בחיים בלתי נספרת, וכל אחד [ואחת] סוחב את שלו.
        ניתן להציף כאבים בלי סוף, ומי שמאמינ[ה] שההצפה מביאה לריפוי
        אשריו
        אשריה

  3. ובכל זאת יעל, יש משהו מפריע בזה שהחוק שלנו מתיל 25 שנת מעצר על אונס ורק 20 על רצח. (כך לפחות היה החוק כשאני עסקתי בפלילים — יכול להיות שהשתנה מאז). ואין כאן הכוונה להמעיט בהשלכות של אונס. אני בהחלט מסכימה שזה עלול להרוס את כל החיים. אבל בכל זאת יש כאן משהו מטריד לדעתי.

    • אסתי ג. חיים

      יעל,
      טוב שאת מעלה את הנושא הזה שוב. אנחנו לפני פסח, והרי אחת המצוות החשובות ביותר היא להזכיר את יציאת מצריים שוב שוב, ולא רק בפסח, אלא גם בקידוש של יום שישי,. כך גם הנושא הזה, חובה עלינו להעלותו לדיון שוב ושוב, עד שיהיה שינוי.

    • רונית בר-לביא

      אומי,
      זה מאד ממריד אותי מה שאת אומרת.

      את יודעת עד כמה בפועל הענישה על מקרי אונס היא בדיחתית ??
      ואני מדגישה, בפועל.

      כל הזמן רק קוראים עד כמה אנסים מפלצות אדם מצליחים לרוב בכךל להתחמק ממאסר בפועל, ובמקרה ה"טוב" נותנים להם 2-3 שנים עם ניכוי שליש על התנהגות טובה.

      על רצח יש מאסר עולם כמו שאני יודעת.

      הכאב הוא בדיוק על העניין ההפוך:
      שהעונשים על אונס במדינה הזאת מראים בדיוק, אבל בדיוק, את היחס הבלתי נסלח של החברה שלנו לאונס, על התחושה שכנראה איפשהו בלא-מודע הקולקטיבי יושב האונס במקום של "היא הזמינה את זה" או "זה לא כל כך נורא".
      אפילו את אומרת כאן, רצח נורא יותר, למה נותנים על אונס עונשים כבדים.

      הלוואי הלוואי שהיו נותנים בפועל עונשים סבירים אפילו על מקרי אונס,
      המצב כל כך רחוק מלהגיע למספק אפילו,

      שאני ממש לא מבינה מאיפה הבאת את הטענה ההיא.

      מלבד כל זה,
      אונס הוא לא פשע שפחות מרצח,
      שניהם יהרג ובל יעבור.

      • אורה ניזר

        מה תגידי לנאנסת? צריך להקשיב לה להקשיב ולהקשיב, ולחבק, ולתבוע אם אפשרי, ואם היא יכולה לעמוד בזה, ושוב לתת לה לדבר כמה שצריכה, ולמי שרוצה, ולחבק ולחבק ולתת לה כוח באהבה לעבור הלאה כשתוכל, אם תוכל.וחשוב שתלך לטיפול.בסופו של דבר רק היא תוכל לשקם את עצמה, ובתמיכת הסביבה.כל אדם מתמודד אחרת עם בעיות ואנחנו חובתנו לתת לו/לה יד.

      • רונית, על פי מקרה קצב, ניתן בבירור לראות עד כמה מדינת ישראל מחמירה באונס.. נכון?
        אומי, אין לי מושג איפה את חיה.

    • בעיני צריך להעלות את שנות מאסור העולם, לארבעים שנה.

      ובעיני על רצח מה שנקרא מדרגה ראשונה, צריך לתת מאסר עולם ללא חנינה.

      יותר מדי צדיקים כאן עם פושעים.

    • גיורא לשם

      העונש על רצח בכוונה תחילה הוא מאסר עולם.
      הצרה מתחילה בחנינות למיניהן.

  4. איתך באלף אחוז יעל.
    ה"תתגברי יהיה בסדר", הוא סוג של השתקה.
    ולהגיד שהכל תגובה חברתית זו התנשאות מנקודה של בורות.
    שבת שלום עיוני.

  5. אני איתך יעל וגם דסקסנו על זה בעבר .

    צריך לצעוק נגד זה . אם רוצים להרגיע ולהצחיק זה כלי, אבל לא להשתיק ולקבור . אפשר לנסות להרגיע שתמשיכי בחייך אבל לא לקפד ראשים .

    אני צוחקת על הנושאים המזעזעים ביותר הומור זה כלי מצוין . אז בעיניי תסתכלי על זה כמו תאונה זה סוג של הומור . ולוואי ולא יהיו תאונות ממש ממש.

    מבחינתי שנגאל כבר עכשיו.

  6. "ואתן יודעות מה? עוד משהו. כן, לנו, שלא נפגענו פגיעה מינית תודה לאל, אין זכות לפרשן את הנשים שעברו פגיעה מינית."

    נדמה לי שאני לא מכירה אף אשה שלא פגעו בה מינית. קשת הפגיעות כל כך רחבה אף אחת לא באמת מצליחה להמלט.

    וגם הגברים, אגב.

    וחוץ מזה: אהלן!
    אני בדיוק קוראת את הבלוג שלך. מאוד שמחה שהתגלגלתי הנה. תודה!

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות ל